El papa Francesc ha designat el cardenal arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, nou membre del Tribunal Suprem de la Signatura Apostòlica, que és el que vetlla per la correcta administració de justícia dins l'Església, i a més a més l'ha renovat com a membre de la Congregació de Bisbes. Segons que ha informat l'Arquebisbat de Barcelona, Omella continuarà sent membre de la Congregació de Bisbes del Vaticà, que és l'organisme que gestiona el nomenament dels bisbes de tot el món.

El papa Francesc, que va confiar a Omella l'arxidiòcesi de Barcelona, una de les més importants del sud d'Europa, i li ha mostrat sempre la seva confiança per renovar l'Església a l'Estat espanyol, ha tornat a demostrar-li el seu suport en nomenar-lo membre del Tribunal Suprem de la Signatura Apostòlica, que és l'intèrpret de l'aplicació del Codi de Dret Canònic dins de l'Església catòlica.

El Tribunal Suprem de la Signatura Apostòlica té la seu al Palau de la Cancelleria de Roma i té els orígens al segle XIII, quan aquest organisme preparava la firma del Papa de les súpliques i causes particulars. El papa Eugeni III el va convertir en una oficina estable al segle XV i Pius X el va transformar en un tribunal suprem en el marc de les reformes del dret canònic que es van fer a principis de 1908.

Entre altres coses, aquest tribunal s'encarrega dels litigis de nul·litat matrimonial, dels recursos contra les sentències de la Rota romana i dels conflictes de competència.