En el ple sobre el CatalanGate al Congrés dels Diputats, en què Pedro Sánchez havia de donar explicacions que s'han quedat en una justificació de l'espionatge, Bildu ha retret al president del govern espanyol que la seva única proposta hagi estat reformar el CNI o la llei de secrets oficials, "què està molt bé", però en cap cas són suficients davant d'un escàndol d'aquestes característiques, segons ha denunciat la portaveu Mertxe Aizpurua.  En l'espionatge polític més massiu, també van ser espiats membres del seu partit i per això ha exigit que s'expliqui punt per punt que ha passat en el CatalanGate. Aizpurua s'ha dirigit a Sánchez per recriminar-li que demana als partits afectats "un acte de fe", quan els hi demana que el creguin sense proves, mentre que ells l'únic que volen és "investigar què i com ha passat, aclarir qui ha participat dels fets i depurar les responsabilitats oportunes perquè això no torni a passar", quelcom que, ha recordat la diputada basca, no és res més que el que han anat exigint al govern espanyol des de mitjans d'abril quan va esclatar la crisi.  

 

Al principi de la seva intervenció, Aizpurua ha volgut fer un repàs de com s'han anat succeint els esdeveniments des de mitjans d'abril, quan es va saber que més de 60 líders independentistes havien estat espiats, alguns amb autorització judicial i altres no, un període de temps en el que La Moncloa va fer públic que el telèfon del mateix president i altres membres del Consell de Ministres també havien estat espiats. "Durant aquests dies hem escoltat versions de tota mena: primer que no ho coneixien, després la ministra Robles ho justifica en un gir de guió, el cessament de la directora del CNI, vau denegar l'obertura de dues comissions, el defensor del poble n'obre i en tanca una... i ha acabat compareixent contra la seva voluntat per aquest tema", ha repassat Aizpurua, comparant-ho tot plegat amb una pel·lícula d'espies dolenta. 

"Els mateixos mecanismes"

La diputada de Bildu ha recriminat a l'Executiu que hagin utilitzat els mateixos mecanismes contra persones que "l'únic que han fet és posar urnes" que per lluitar contra el gihadisme i el terrorisme. A més, ha recordat que les escoltes il·legals s'han anat succeint durant els últims anys, però "que siguin conegudes i no ens resultin sorprenent no li treu ni una mica de gravetat". Per tot plegat, ha lamentat que s'havia fet il·lusions davant la possibilitat que aquest tipus d'espionatge s'haguessin acabat "però sembla que no", assenyalant al govern de coalició per haver usat "les mateixes tècniques que els governs anteriors contra els adversaris polítics". 

Després d'haver fet aquest repàs Aizpurua ha conclòs: "Algú menteix: la pregunta pertinent és, si no va ser el govern espanyol, qui va ordenar les escoltes? Hem de pensar que el CNI va actuar al marge del espanyol?". Tots aquests dubtes, defensa Bildu, juguen en contra de Sánchez, ja que com més duri el secretisme més gran serà el descrèdit pel govern espanyol, a qui ha retret no haver aprofitat l'ocasió per netejar les clavegueres de l'Estat. 

Tenir cura del bloc d'investidura 

Finalment, Bildu, que ha estat un dels socis parlamentaris més habituals de l'Executiu i va aprovar el decret de mesures urgents davant els efectes de la guerra d'Ucraïna, ERC s'hi va abstenir perquè acabava d'esclarir l'escàndol", li ha demanat a Sánchez que entengui que "denunciem que se'ns escolti per motius ideològics" i que actuï en conseqüència. "La responsabilitat i el respecte han de ser mutus, no se'n pot demanar i no practicar-la de tornada". Per tot plegat, ha recordat a Sánchez que el seu partit forma part del "bloc plurinacional i d'esquerres" que permet fer front a l'extrema dreta i del qual  n'ha de tenir cura: "No ens podem permetre que la manca de valentia del seu govern per assumir i solucionar els errors comesos posin en risc el seu camí. La ciutadania no ho perdonaria".