La candidata d'EH Bildu a lehendakari, Maddalen Iriarte, ha assegurat que la coalició sobiranista tractarà d'articular" les majories "sobiranista i progressista" que es donen al Parlament basc després dels comicis d'aquest diumenge passat, per la qual cosa en els propers dies es posarà en contacte amb totes les forces polítiques, "excepte amb les dretes espanyoles", per "explorar possibilitats" i configurar aquestes majories.

"Entenem el missatge que hem rebut per part de la ciutadania i hem de situar-nos com l'alternativa sobiranista i progressista", ha insistit, mentre ha apuntat que també iniciaran una ronda de contactes amb "agents sindicals, socials, econòmics o feministes".

Iriarte ha realitzat aquestes afirmacions en una roda de premsa a Sant Sebastià en la qual ha comparegut al costat del coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, i ha destacat que "el canvi ha començat" amb uns "grans resultats" per part d'EH Bildu, en ser "l'única força que ha pujat en vots, en escons i en percentatges". Ha incidit que, malgrat l'abstenció, ha obtingut "gairebé 25.000 vots més que fa quatre anys".

D'aquesta manera, ha assenyalat que es manté la "tendència ascendent" de les últimes cites electorals. "Som cada vegada més, a poc a poc estem ampliant el nostre espai polític gràcies a la feina dels últims anys, fet amb coherència, i ho vèiem venir", ha ressaltat.

Després d'insistir que EH Bildu "es consolida com a alternativa" en els tres territoris, Iriarte ha assegurat que aquestes eleccions "han vingut a corroborar" que la ciutadania basca situa la coalició sobiranista "com a alternativa d'esquerra al PNB".

Segons ha apuntat, la "fotografia" que deixa el Parlament basc és que "existeix una majoria social molt àmplia sobiranista i favorable al dret a decidir", amb els 59 escons que sumeixin EH Bildu, el PNB i Elkarrekin Podemos, i "una majoria progresista molt àmplia", amb els 38 escons de la coalició sobiranista, els socialistes i la formació morada.

En aquesta línia, ha explicat que és necessari parlar amb les formacions i els diferents sectors, ja que "per articular una alternativa d'esquerres i progressista és important el treball de tots". Un dels objectius és "fer un diagnòstic del que ha passat aquestes eleccions" i veure "com es pot conformar aquesta alternativa en els anys vinents".