En espera del veredicte definitiu d’ERC, que és el més important, el panorama es va aclarint. Després que aquest mateix dilluns el PNB hagi anunciat un acord amb el PSOE per votar a favor de la investidura de Pedro Sánchez, minuts després ha arribat un moviment d’EH Bildu. L’esquerra abertzale ha anunciat una consulta vinculant a les seves bases, en què proposen l’abstenció. Fonts de la formació estan convençudes que hi haurà acord entre els socialistes i els republicans, altra cosa és quan. La consulta es convocarà quan se sàpiga la data del debat d’investidura. La pilota continua a la teulada del partit d’Oriol Junqueras, pendent de l’Advocacia de l’Estat.

Els cinc diputats d'EH Bildu argumenten que, amb aquest pas, compleixen amb la seva promesa de barrar el pas a l'extrema dreta al mateix temps que "obrir una finestra d'oportunitat" per resoldre problemes estructurals com el català o el basc. Ho veuen com a "l'última oportunitat de l'Estat per a demostrar per la via dels fets, i no de les declaracions, que existeixen condicions per a una democratització real de l'Estat". Es fixen com a objectiu "donar una oportunitat" per resoldre els conflictes polítics "mitjançant el diàleg, la negociació i l'acord".

Fonts de la formació es mostren convençudes que hi haurà un acord entre el PSOE i ERC per a la investidura, però veuen molt complicat que hi hagi un debat abans de Reis, com volen els socialistes.

Els republicans estan en espera de l’informe de l’Advocacia de l’Estat, de qui demanaven un “gest”. En cas d’arribar avui, l’escenari d’una investidura abans de Reis seria plausible. Està en mans de la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, que avui mateix podria convocar el debat per als dies 2, 3 i 5 de gener. Els republicans han avisat que no convocaran el Consell Nacional abans de Cap d’Any. Així, l’haurien de convocar amb el debat d’investidura ja en marxa.