El parlamentari d'EH Bildu Iker Casanova ha advertit el president del PNB, Andoni Ortuzar, que el PSOE parlarà de dret a decidir, "però per negar-lo", i ha advocat per "generar un problema polític a l'Estat".

El representant de la coalició sobiranista s'ha referit a les declaracions realitzades aquest diumenge passat per Ortuzar, en les quals va afirmar que és poc "realista" que el seu partit pacti amb Pedro Sánchez i el PSOE es negui a parlar del dret a decidir, per considerar que els socialistes "parlaran", però "per negar-ho".

En una entrevista concedida a Ona Basca, Casanova s'ha referit també a la reforma estatutària que es pretén tirar endavant en el Parlament Basc i ha apuntat que "és evident que la taula d'experts no ha complert el seu paper, que era convertir unes bases", acordades pel PNB i EH Bildu, en un text articulat. "No s'ha fet perquè no s'ha volgut fer. S'ha estat durant mesos marejant la perdiu", ha assegurat.

A més, creu aquest nou "Estatut mutilat, que no és un nou estatus", sinó una reforma estatutària, promoguda pel PNB, PSE-EE i Elkarrekin Podemos, "no té aparences de tenir un recorregut important a Madrid". També ha considerat que "és descoratjador", però "precís" afirmar que, en l'actualitat, l'Estatut de Gernika no s'hauria aprovat al Congrés per "la visió centralista" que existeix.

Finalment, Iker Casanova ha citat que, al recorregut a la Cambra basca, s'"articuli un bon text que reuneixi un suport social majoritari, però que no es basa en la rebaixa dels nostres principis, sinó en la seva afirmació". Per això, creu que cal "generar un problema polític a l'Estat" davant de les seves "respostes negatives" i la seva acollida "amb resignació".