EH Bildu ha denunciat que la inhabilitació del president Quim Torra suposa un "atac als principis democràtics fonamentals" i evidència que "a l'Estat espanyol no hi ha una democràcia plena".

En un comunicat, la formació basca ha considerat que la decisió del Tribunal Suprem és "molt greu". "Una decisió com aquesta, amb l'enorme transcendència que representa el deixar sense càrrec a un president elegit democràticament per la ciutadania, suposa un cop democràtic a la voluntat expressada per la ciutadania, en aquest cas de Catalunya", ha censurat.

Després de "denunciar amb contundència l'atac als principis democràtics fonamentals" que representa la inhabilitació i manifestar la seva solidaritat amb el Quim Torra i la ciutadania catalana, ha incidit que "aquest nou abús per part de l'Estat espanyol a una decisió democràtica adoptada per la societat catalana no és nou".

Segons ha indicat, "cenyint-nos amb l'ocorregut exclusivament amb els president de la Generalitat i a altres càrrecs públics del Govern català, l'Estat espanyol va destituir a tot un govern de Catalunya, inclòs al seu president Carles Puigdemont i el seu vicepresident Oriol Junqueras, aplicant l'article 155 de la Constitució".

"Després, va judicialitzar un conflicte polític presentant mitjançant la Fiscalia gravíssimes acusacions contra els màxims representants públics elegits democràticament per la ciutadania catalana. Va impedir també a aquests màxims representants polítics catalans de presentar-se a les eleccions. Per tant, actituds totalment autoritàries i antidemocràtiques com aquesta evidencien el caràcter retrògrad de l'Estat espanyol", ha afegit.

Desproporció

En el cas de Torra, ha destacat l'"absoluta desproporció" que, al seu entendre, existeix entre les acusacions presentades i la pena imposada. Per a EH Bildu, "a l'Europa del segle XXI resulta inaudit el que s'hagi inhabilitat un president de govern elegit democràticament per la ciutadania pel simple fet de negar-se a retirar una pancarta".

D'aquesta manera, ha assenyalat que "barbaritats jurídiques com aquesta i altres de recents evidencien que els independentistes catalans, bascos i gallecs poca justícia podem esperar de la Justícia espanyola".

Finalment, EH Bildu ha realitzat una crida a la societat basca que "creï i defensa els principis democràtics fonamentals" a denunciar el succeït en les mobilitzacions que puguin ser convocades.