La governabilitat d’Espanya està en mans de bascos i catalans i, conseqüentment, dels “reclams nacionals” de Catalunya i Euskadi. El discurs d’aquest dimecres de Mertxe Aizpurua, portaveu de Bildu al Congrés dels Diputats, ha girat al voltant d’aquesta idea. Ha estat una intervenció per reiterar el ‘No’ de l’esquerra abertzale a una investidura d’Alberto Núñez Feijóo com a president del govern espanyol. “Aquella època que vostès recorden amb nostàlgia en la qual els nacionalismes conservadors bascos i catalans eren crossa de la dreta espanyola ha acabat”, ha afegit també per celebrar que la negació a una investidura del líder del PP s’estén més enllà de Bildu i Esquerra Republicana.

🔴 Debat d’investidura de Feijóo, DIRECTE | Última hora al Congrés dels Diputats

El discurs d’Aizpurua, però, no ha mencionat en cap moment l’amnistia, el centre de gravetat actual en la política catalana. I l’única referència que ha tingut a celebrar referèndums d’independència al País Basc i a Catalunya ha estat de forma molt indirecta. En un atac a Feijóo a través de la seva reivindicació del Règim del 78, la portaveu de Bildu ha assegurat que “aquella falsa transició” va suposar “negar el dret a ser, existir i decidir sobre la nostra nació i la resta de nacions de l’Estat”. “Per això vostè la celebra”, ha reivindicat la independentista basca.

Les tres “constatacions clares” que ha volgut posar Aizpurua sobre la taula aquest dimecres han estat que “serem bascos i catalans, Euskal Herria i Catalunya fonamentalment, els que avui impedim que el bloc de la dreta arribi al govern”, que “no existeix govern de progrés possible en aquest Estat sense la concurrència de les esquerres sobiranistes basca i catalana” i que “els nostres pobles reclamen que les seves aspiracions majoritàries en termes nacionals i socials siguin escoltades, ateses i respectades per aquest Estat i el seu govern”.

Aquesta setmana investirem al senyor Feijóo com a cap de l’oposició”, ha reivindicat també la portaveu de Bildu en el segon dia de debat d’investidura d’Alberto Núñez Feijóo com a president del govern espanyol. “I obrirem la fase perquè vostè, en el seu cas, senyor Sánchez, aconsegueixi els suports suficients per a la seva investidura”, ha dit a l’actual president, encara en funcions. I li ha reiterat el missatge que també ha pronunciat per a Feijóo: “Sap que per això haurà d’escoltar i atendre les demandes de bascos i catalans”.

Així, Aizpurua ha instat Pedro Sánchez a “escoltar i atendre les demandes de bascos i catalans”. “Sap que” per a ser president “haurà de donar respostes constructives a les reclamacions nacionals i socials dels nostres pobles i de les seves majories socials i treballadores”. “Perquè sense les esquerres sobiranistes basca, catalana i gallega, senzillament aquest estat estaria avui governat per l’extrema dreta”, ha assenyalat la portaveu de Bildu.

 

En el seu torn de rèplica, Feijóo no ha volgut entrar al fons del debat. "Qualsevol cosa que digui Bildu sense ser precedit d'una disculpa a les víctimes d'ETA no té cap valor", ha etzibat el líder del PP, en un discurs en el qual no ha fet res més que vincular la formació de l'esquerra abertzale al grup armat. "Els vots de Bildu els deixo per a Sánchez, jo no els vull", ha assenyalat, assegurant que no li "ofèn" que aquest grup parlamentari es negui a investir-lo com a president del govern espanyol. "Vostès no són ni Junts, ni ERC ni el BNG; vostès són una altra cosa", ha dit Feijóo sense entrar en gaires detalls.