El 12 d’octubre de 2023 ha dictat sentència: aclamació al rei Felip VI i sonora escridassada contra Pedro Sánchez, a qui no perdonen que estigui negociant l’amnistia amb l’independentisme català per tirar endavant la investidura. En una desfilada militar del 12-O d’alt voltatge polític, els sectors més arrauxats s’han fet un tip d’entonar el ja cèlebre “Que te vote Txpote” o el clàssic “Sánchez dimisión”, mentre que tampoc s’han oblidat de recordar a Carles Puigdemont que el seu destí ha de ser la presó. Enguany el passeig de l’exèrcit espanyol ha canviat d’ubicació —a la plaça de Neptuno— i això ha fet enfadar els que tenien ganes de gresca. De poc han servit la crida del govern espanyol a no convertir aquest festiu en "la festa de l'insult"

🔴 Desfilada i manifestacions 12-O, DIRECTE | Última hora del Dia de la Hispanitat 2023

A primera fila de les tanques i entre els més abrandats, la sensació i la cridòria ha estat pròpia d’un camp de futbol tan bon punt ha arribat el president del govern en funcions. En aquell moment, els insults s’han elevat a la màxima expressió, en una coral polifònica que ja s’ha convertit en un ritual en contra dels presidents espanyols d’esquerres. La llista d’insults és llarga com un dia sense pa: “Vete a Waterloo, hijo de puta”, “traidor”, “cobarde”, “España no te quiere”. Els improperis han pujat de nivell fins al punt que algú ha hagut de parar els peus als més exaltats exigint contenció i recordant-los que, entre la gentada, hi havia canalla.

 

Un dels enutjats ha estat el Vidal, madrileny de 65 anys, que ha afirmat a ElNacional.cat que “tenia ganes de sortir” al carrer el 12-O després d’anys de no fer-ho. Per què? “Estic molt preocupat per l’amnistia i el referèndum”. Això sí, els assistents han salvat de la crucifixió al rei Felip VI, a qui li atribueix un “paper complicat” i n'aplaudeix que "respecti la Constitució". El monarca ha designat un candidat a la investidura que està negociant amb Junts i ERC i, en aquest context, i malgrat que s’especulava s’enduria algun xiulet, el clam ha estat aplaudir-ne la presència sota crits de “Viva España!” i “Viva el rey!”. El cap d’Estat surt indemne de la Festa de la Hispanitat.

Abrigada per una bandera espanyola de grans dimensions, l’Olga, de 64 anys, s’ha mirat la desfilada dreta i a sobre d'un banc per tenir més camp de visió. Té la mosca al nas amb Sánchez, a qui acusa de “vendre Espanya” per “pactar amb qui vol dividir Espanya”. “És un psicòpata i està pactant una amnistia anticonstitucional”, afirma aquesta madrilenya que porta ulleres de sol. A més, confia que Felip VI faci “algun gest” en recordar que el seu objectiu és “salvaguardar la unitat d’Espanya”.

 

Ubicació antixiulades

La primera desfilada de la Princesa Elionor com a cadet serà recordada pel canvi d’ubicació. La tribuna amb les autoritats s’ha instal·lat a la plaça de Neptuno, on l’Atlético de Madrid celebra els seus títols, ben a prop del Congrés dels Diputats. La localització escollida ha molestat el públic perquè han fet notar que quedaven força més lluny de les autoritats. “Ens han allunyat i estem a 500 metres. Per poc ens envien al Sàhara...”, diu amb sorna el Vidal, minuts abans que comenci el passeig. Històricament, la mostra militar s’ha fet al passeig de la Castellana, on hi ha més espai.

L’escassa visibilitat que tenien del punt calent de la jornada ha fet que molts optessin per seguir l’acció a través de les pantalles dels seus mòbils, malgrat la poca cobertura que hi havia per l'acumulació de gent. “Es veu millor des de casa”, ha sentenciat una parella de Lanzarote que s’ha desplaçat a Madrid expressament amb motiu del 12-O.

12 octubre madrid 12-O
Els mòbils han estat l'alternativa per seguir la desfilada militar / Foto: Jaume Vich

Si bé a primera fila l’ambient era hostil contra Sánchez, fent un pas enrere la tensió baixava decibels. S’hi han pogut veure turistes descol·locats pel xivarri de l’exhibició aèria i un grup de venedors ambulants que despatxaven banderes espanyoles, que valien entre 4 i 5 euros en funció de la mida. Qualsevol ocasió és bona per fer quatre rals. A prop seu hi hem trobat el Víctor, de 67 anys, molt més tolerant amb Pedro Sánchez i els seus plans. “S’ha de trobar un equilibri entre negociar i cedir a tot”, diu en referència a l’amnistia, a la que s’obre a pactar “si és pel bé del país”. De fet, relativitza els xiulets contra el president espanyol en funcions en entendre que va bé que senti “una mica de pressió” i que vegi “el sentir de la ciutadania”.