El grup parlamentari de Bildu ha sol·licitat la compareixença dels "exiliats i presos polítics catalans" al Parlament del País Basc per poder conèixer la seva opinió "política i jurídica sobre el procés judicial en què s'han vist immersos" en els últims anys de primera mà.

Segons ha informat aquest dijous la coalició sobiranista, aquesta petició s'ha realitzat davant la Comissió de Justícia del Parlament basc. La proposta, concretament, demana que compareguin diversos líders independentistes catalans a l'exili i a la presó com Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Jordi Cuixart o Jordi Sànchez, i també els seus advocats, "en el marc de l'estratègia de l'estat espanyol contra l'independentisme a Catalunya".

L'autor de la iniciativa, el parlamentari Julen Arzuaga, planteja la possibilitat que les compareixences puguin realitzar-se per videoconferència en els casos en què sigui impossible el desplaçament a Vitòria. Alhora, recorda que el Parlament basc va enviar una delegació d'observadors al Tribunal Suprem mentre va durar el judici contra ells i, segons ell, "el més lògic ara és donar-li continuïtat a aquell treball extraient conclusions del que s'hi ha observat".