EH Bildu ha formalitzat, a primera hora d'aquest dimecres, davant de les Juntes Electorals Provincials d'Euskadi les seves llistes, amb Arnaldo Otegi com a candidat a lehendakari, segons han informat a Europa Press fonts de la coalició sobiranista.

La candidatura d'Otegi ha estat lliurada a la Junta Provincial de Guipúscoa, que el proper 23 d'agost analitzarà si el líder d'EH Bildu pot presentar-se com a aspirant al Govern basc a les eleccions autonòmiques del 25 de setembre, amb la documentació de l'Audiència Nacional a la mà en què especifica que està inhabilitat fins al 2021. El termini per inscriure les candidatures no acaba fins al dia 22, per la qual cosa l'òrgan electoral es reunirà l'endemà per analitzar si Otegi es pot presentar als comicis.

Cap càrrec públic fins al 2021

El mes de maig passat, la Junta Electoral Central va remetre a la Junta de Guipúscoa, igual que a la resta d'òrgans electorals bascos, les sentències condemnatòries d'Arnaldo Otegi pel 'cas Bateragune', per reconstruir la il·legalitzada Batasuna, i la interlocutòria del 18 de gener del 2016, per la qual la Secció Quarta de l'Audiència Nacional confirmava, en execució de la pena, que l'exdirigent de Batasuna no podrà tenir cap càrrec públic fins al 28 de febrer del 2021.

En l'esmentada resolució, els membres de la Sala, Ángela Murillo, Teresa Palacios i Juan Francisco Martel, van rebutjar el recurs plantejat per la defensa d'Arnaldo Otegi contra l'execució de la pena de sis anys i mig d'inhabilitació per a càrrec públic i per a l'exercici de dret a sufragi passiu. L'advocada Jone Goirizelaia va argumentar que en la sentència condemnatòria no s'especificaven "els llocs de treball, càrrecs o honors sobre els quals recau la inhabilitació".

"Hauran de fer trampa"

El candidat d'EH Bildu a lehendakari, Arnaldo Otegi, va assegurar ahir que l'avala la jurisprudència de l'Audiència Nacional, del Tribunal Suprem i del Constitucional per ser en les llistes electorals, així que si volen inhabilitar-lo, "hauran de fer trampa". En una entrevista a la Cadena Ser, Otegi va afirmar que la seva possible inhabilitació respon a una "qüestió política".

Otegi va reconèixer que si finalment el Tribunal Constitucional no li permet estar en les llistes, no li quedarà "més remei" que acceptar la situació, malgrat mostrar-se convençut que podrà estar al Parlament Basc. Si no fos així, assegura, voldrà dir que alguns "han fet trampa", la qual cosa consideraria "un escàndol més" d'un debat que "no condueix enlloc".