De Bilbao a Estrasburg passant per Barcelona. Això és el que ha fet en Josu per assistir aquest dimarts a la manifestació independentista que tindrà lloc davant l’Eurocambra. Assegura que ho fa per “solidaritat i simpatia” amb el moviment sobiranista català i també perquè li agrada l’ambient d’aquest tipus de manifestacions: "És molt fàcil contagiar l'alegria del procés".

Dissabte al matí va agafar un tren que feia el recorregut Bilbao-Barcelona, va aprofitar el diumenge per relaxar-se i passejar per la capital catalana i veure els voltants de la Sagrada Família, i aquest dilluns ha pujat en un dels autobusos organitzats per l’ANC direcció Estrasburg. 

No és la seva primera manifestació. El passat mes de març ja va anar a la de Madrid i va quedar molt sorprès de l’ambient que hi havia. Recorda que la mobilització a la capital espanyola es feia amb motiu del judici als presos polítics i, per aquest motiu, posa encara més en valor l’ambient festiu de la concentració, tot i la duresa del moment. “Era com una romeria”, exclama.

“La gent estava alegre i contenta, convidava a l’alegria”, defensa, afegint que aquesta és “més fàcil de contagiar”. Així recorda que va veure els manifestants ballant i cantant i que hi havia gent de totes les edats, en aquest punt, a més, destaca que els joves que hi havia “no necessitaven fer ‘botellot’ per passar-ho bé”. “Això il·lusiona a la gent”, conclou, assegurant que li sembla “perfecte” i “fenomenal” aquest fet.

Com es veu el procés a Euskadi?

Pel que fa a com es veu el procés des d’Euskadi, en Josu assegura que hi ha de tot: “Hi ha gent que ho veu amb simpatia, gent que ho veu amb indiferència i altres amb autèntica antipatia”. Una percepció que assegura que es veu representada en els partits polítics, on Bildu ho veu amb “simpatia i amb certa solidaritat”, el PNB amb “distància diplomàtica”, el PSOE com a “militant d’Iceta” i la “dreta” amb un discurs que creu que s’assembla a Vox. 

Sigui com sigui, en Josu creu que el futur del procés català depèn “de la consistència, persistència i solidesa de la societat civil en la reivindicació i la lluita per les seves conquestes” i, per això, veu tan important la manifestació d’aquest dimarts.