L'exprimer ministre italià Silvio Berlusconi, actual líder de Forza Italia-El poble de la Llibertat, ha criticat aquest dijous l'enviament d'agents de la Guàrdia Civil a reprimir el referèndum de l'1 d'octubre a Catalunya, i ha afegit que Rajoy hauria d'haver obert la porta a un referèndum pactat.

Berlusconi, en declaracions a Brussel·les quan ha arribat a la reunió del Partit Popular Europeu (PPE), ha defensat una solució dialogada per la crisi a Catalunya que permeti en un futur un "referèndum controlat" i "legal" en aquest territori, que estigui a més "emmarcat en la legitimitat constitucional" espanyola. Així s'ha pronunciat Berlusconi, sobre la crisi catalana, un assumpte "molt difícil" que, segons ell, "es pot resoldre amb el diàleg".

Després de subratllar el seu "respecte" al president espanyol, Mariano Rajoy, l'exprimer ministre italià ha assenyalat que ell "no hauria manat a la Guàrdia Civil" actuar l'1 d'octubre, en la jornada en què es va celebrar el referèndum independentista, tot i que ha assenyalat que això és ja és una cosa del passat i cal mirar al futur.

Per això, ha insistit a demanar diàleg i ha advocat perquè en un futur es pugui celebrar un "referèndum controlat i legal" que garanteixi la participació "de tots els catalans", inclosos també, ha recalcat, els que no volen que Catalunya se separi d'Espanya. I aquest referèndum, ha afegit, s'ha de fer en "un marc de legitimitat constitucional".