Berga estava irreconeixible aquest matí pels propis berguedans. A les nou ja començaven a arribar desenes de cotxes plens de famílies i grups d’amics lluint la samarreta blanca oficial de la Diada d’enguany.  Amb el pas de les hores, els grups s’han convertit en una multitud que s’ha apoderat dels carrers més cèntrics de la ciutat.

“Veure Berga amb aquest ambient és sensacional, la resta de l’any som quatre gats”, exclama la Isabel, que ve de Vilada, un petit poble al costat de Berga. Un riu de gent ocupa de banda a banda els carrers des del passeig de la Pau, on aquesta tarda tindrà lloc l’acte central de la Diada, fins al passeig de la Indústria, on s’ha organitzat una Fira d’Entitats.

Moltes botigues del carrer principal, el carrer de la Ciutat, han decidit obrir les portes tot i ser diumenge i han muntat parades davant dels establiments en un mercat improvisat de productes de la terra i estelades.

Entitats de totes les comarques cridades avui a Berga han organitzat tota mena d’actes per distreure el matí de la jornada, abans del gran “batec” a les 17:14. Colles de geganters, de castellers i de sardanistes han contribuït a convertir la ciutat en la República de la Cultura, tal com l’han batejat des d’ANC i Òmnium.

Sense problemes de mobilitat

Un dels reptes de la celebració d’avui era la rebuda de més de 60.000 persones en un municipi on n’hi viuen poc més de 16.000. Berga compta amb l’experiència de les multitudinàries patums que suposen l’arribada d’unes 5.000 persones, res comparable a l’esdeveniment d’avui.

Segons fonts de l’organització, fins a dos quarts de dues no s’havien registrat aturades destacables pel que fa a l’arribada de vehicles. Més de 350 voluntaris estan treballant per ubicar els 10.000 turismes i 200 autobusos que tenen previst arribar abans de les tres del migdia.

Molts dels assistents han optat per ser previsors i han arribat a primera hora del matí per estalviar-se embussos. “A les 9 ja érem per aquí i tenim pensat marxar al vespre”, explica una família de Calaf que ha vingut amb els seus dos fills i han passat el matí participant en les activitats que hi havia a tots els racons de la ciutat.

Jornada excepcional

L’alcaldessa de Berga i membre de la CUP, Montserrat Venturós, ha assegurat en declaracions a El Nacional que aquesta és una “jornada excepcional com mai se n’ha viscut cap” a la ciutat. “Ho vivim amb molta il·lusió i amb ganes de veure com reacciona Berga davant de tot això”, ha dit. Venturós es pren aquesta jornada també com “un repte” a nivell personal en la seva carrera d’alcaldessa que va començar l’any 2015.

Berga reuneix en els seus 10 trams les comarques del Berguedà, el Bages, Osona, l’Anoia, el Ripollès, l’Alt Urgell, la Cerdanya, el Solsonès, el Moianès i el Lluçanès. L’acte serà presentat per Màrius Serra i l’esportista Núria Picas serà l’encarregada de llegir el manifest.