Benoît Biteau (Royan, 1967) és un dels eurodiputats que aquesta setmana ha viatjat a Barcelona per conèixer de primera mà la situació de Catalunya. Aquest dijous va poder conèixer qui hauria de ser un dels seus companys d'escó, Oriol Junqueras, però ho va haver de fer entre barrots, a Lledoners. Biteau també és membre del grup Verds / Aliança Lliure Europea, en el seu cas, representant l'estat francès.

Durant el viatge a Catalunya també s'ha pogut reunir amb el president Quim Torra i el conseller d'Exteriors, Alfred Bosch, i ha pogut conversar amb alguns diputats catalans, advocats, familiars dels presos i altres encausats. En una breu entrevista al restaurant La Semproniana de Barcelona, Biteau, que llueix una xapa en suport a Junqueras, defensa que l'Eurocambra hauria d'obligar Espanya a alliberar el líder republicà i mantenir la immunitat a Carles Puigdemont i Toni Comín si vol defensar la democràcia.

Aquest dijous va poder anar a veure els presos a Lledoners. Era la seva primera visita. Com ho va viure? 
Efectivament, era la primera vegada que tenia l'ocasió de visitar els presoners, i en vaig treure dues sensacions fortes. D'una banda, vaig veure que estan forts, motivats i convençuts perquè saben que tiren endavant una causa justa i són víctimes de la injustícia. I en segon lloc, l'altra impressió que vaig tenir és una immensa inquietud per l'actitud del president del Parlament Europeu, després de la sentència del Tribunal de Justícia Europeu que reconeix Oriol Junqueras com a eurodiputat. Ens inquieta el paper d'Europa. La Unió Europea ha de ser garant de la democràcia i de la pau. La decisió que ha pres el Parlament Europeu després de recórrer al TJUE, al meu entendre, amenaça la democràcia a Catalunya i a Europa.

No fer cas a Luxemburg crea un precedent que pot posar en risc la democràcia a Catalunya i a Europa

En la seva opinió, què hauria de fer el Parlament Europeu?
Sobre el cas d'Oriol Junqueras, jo crec que en la decisió del TJUE no hi ha cap ambigüitat, és membre del Parlament Europeu, efectivament, i el president l'ha de readmetre com a eurodiputat. I més enllà d'això, crec que ha d'imposar a Espanya que l'alliberi perquè pugui complir el mandat parlamentari i defensar el milió d'electors que el van votar i per representar Catalunya, Espanya i Europa.


La situació de Junqueras és molt diferent de la de Puigdemont i Comín. És una mostra de les diferències judicials dins la UE?
Efectivament, veiem una diferència de tractament entre Oriol Junqueras, que està empresonat aquí a Espanya, i els senyors Puigdemont i Comín, que poden ocupar els seus escons al Parlament Europeu. Això il·lustra de meravella la incoherència de la situació, on els electes que han estat escollits de la mateixa manera, i que reben amenaces de la justícia espanyola per la mateixa raó, no tenen un tracte homogeni. Oriol Junqueras no ha d'estar a la presó, hauria de seure al seu escó al Parlament Europeu.


I com a eurodiputats, què hi poden fer?
En aquests moments tenim dos combats. D'una banda, el combat per la llibertat de Junqueras i, de l'altra, treballar perquè no treguin la immunitat parlamentària a Puigdemont i Comín. És essencial que la puguin mantenir. 

Aixecar la immunitat a Puigdemont i Comín constitueix una amenaça per al futur de la democràcia a Europa

Creu que aconseguiran mantenir-la, tenint en compte les majories actuals de l'Eurocambra?
Això, en aquests moments, és un interrogant. Ara el tema està en el comitè jurídic del Parlament Europeu, que donarà una orientació de què pot fer la cambra per aquests dos diputats electes. La nostra feina és convèncer els nostres companys, que venen de diversos grups polítics, de la situació completament increïble que es viu a Catalunya, i fer-los entendre que aixecar la immunitat parlamentària d'aquests dos diputats constitueix una amenaça per al futur democràtic a Europa. 


La Unió Europea hauria de fer algun tipus de mediació en el cas català? Fins ara sempre s'ha escudat en el fet que és un afer intern...
El tema dels eurodiputats no pot ser un afer intern espanyol. És un afer que toca directament el Parlament Europeu en la mesura que hi ha tres eurodiputats que han estat escollits per representar el poble català. És un tema que ha d'interessar tota la Unió Europea, especialment al Parlament Europeu, que ha de respectar la sentència del TJUE. Si no li fa cas, per què serveix aquesta institució? 

Si no es fa cas al TJUE, de què serveix aquesta institució?

Esclar, però...
Hem d'explicar i fer prendre consciència a Europa del fet que les decisions que ha pres el govern espanyol sobre el tema català no són segurament les millors. I el govern espanyol també ha de prendre consciència de com ha tractat el tema català i canviar-ho. Ahir vam sopar amb un grup de treballadors públics que estan en problemes per haver participat en l'organització del referèndum de l'1-O [els encausats pel jutjat número 13] i és un tema molt inquietant. 

La democràcia no és respectada avui a Catalunya


Justament per això que diu, i més enllà del cas dels eurodiputats, la UE hauria de fer mediació entre Catalunya i Espanya?
Aquest és un tema delicat. Nosaltres ara la porta d'accés que tenim és el tema dels eurodiputats, però no podem fer ingerència en el que ha de fer l'estat espanyol. Ara, quan la democràcia no és respectada, quan és ridiculitzada avui a Catalunya... Si el Parlament Europeu i les institucions europees no són allà per garantir la democràcia sobre el conjunt d'Europa, jo poso en qüestió el paper d'aquestes institucions. La Unió Europa ha estat creada per instaurar la pau i la democràcia al continent europeu. Si aquestes institucions no serveixen per a això, si no fan aquest paper, seria extremadament inquietant.

Si el Parlament Europeu no serveix per garantir la democràcia al conjunt d'Europa, aleshores em qüestiono el paper d'aquestes institucions

Per acabar, a finals del mes que ve els eurodiputats Puigdemont i Comín aniran a Perpinyà a fer un acte. Creu que l'estat francès podria detenir-los?
Jo crec que l'estat francès no perdrà el temps a interferir en aquest debat, això seria contraproduent. Ara que ja ha parlat el TJUE sobre Junqueras, això ha de valer també per als seus dos companys. I això vol dir que si l'estat francès intervé i participa en l'extradició d'aquests dos eurodiputats, amplificaria una situació que ja és dramàtica amb el cas d'Oriol Junqueras. França no hi perdrà ni dos minuts. No crec que el govern francès perdi el temps en això. Em semblaria completament impossible, no m'ho imagino.