Ben Emmerson, advocat dels presos polítics i exiliats catalans, ha advertit que la situació actual d'Espanya "és absurda", i que provoca contradiccions tant a l'Estat espanyol com a la UE.

"L'absurda situació de l'Espanya contemporània: El demòcrates són castigats amb multes aclaparadores per haver dut a terme la voluntat del poble [amb la consulta del 9-N]. Altres s'enfronten a penes de 200 anys de presó pel mateix delicte, i amb líders forçats a l'exili, que són refugiats a Estats europeus que respecten l'estat de dret", ha indicat.

Emmerson respon a una valoració del diputat suplent finlandès Mikko Kärnä, sobre la multa de 4,9 milions d'euros a l'expresident Artur Mas i diversos consellers per la consulta del 9-N del 2014.

"A aquests polítics el poble de Catalunya els va donar el mandat d'organitzar un referèndum. Ara la Justícia espanyola els castiga per haver respectat la voluntat del poble. Això aprofundirà la crisi. Tingueu fe Artur Mas i tots els altres! Vau fer el que era correcte", ha apuntat.