El viceprimer ministre belga i titular d'Exteriors, el liberal francòfon Didier Reynders, ha recordat aquest dilluns que competeix als jutges decidir sobre el lliurament del president de la Generalitat Carles Puigdemont les autoritats espanyoles, però ha subratllat que "a priori, no hi ha risc" per extradir ningú a un altre país de la Unió Europea.

"En el respecte de les regles, és clar, però a priori a Europa no hi ha grans riscos quan s'extradeix algú", ha declarat Reynders en una entrevista realitzada al diari Le Soir.

El cap de la diplomàcia belga ha reaccionat davant dels qui critiquen al Govern federal per no ser més contundent en les seves posicions sobre l'arribada de Puigdemont i de quatre dels seus consellers a Brussel·les i ha avisat que prendre part suposaria anar en contra de l'Estat de dret.

"Si un procés judicial existeix per saber si algú ha de ser detingut i tornat al seu país és un jutge qui ha de pronunciar-se, ha afegit, per després d'insistir que és una qüestió d'Estat de dret i que cal "respectar les decisions" de les respectives jurisdiccions.

També ha insistit que el desafiament independentista i la resposta del Govern de Mariano Rajoy és un assumpte "intern" d'Espanya i ha avisat que ell no té per què estar d'acord amb les opinions de "tots els partits", en al·lusió als nacionalistes flamencs (N-VA), socis en la coalició de Govern, els membres de la qual s'han declarat pròxims als arguments de Puigdemont.

"Quan nosaltres vam estar negociant durant 541 dies una reforma d'Estat (per poder formar Govern), ningú no ens va dir com havíem de fer-ho", ha conclòs sobre això.

Reynders també ha apuntat que està en contacte constant amb el seu col·lega espanyol, Alfonso Dastis, en relació amb la crisi política a Catalunya, que va arribar a tensar les relacions entre Espanya i Bèlgica.

"Ell m'ha dit que entén que jo pugui considerar desproporcionat l'ús de la força, però ell considera que és proporcionat", ha revelat Reynders.