Augmenta la tensió diplomàtica entre Bèlgica i Espanya. El govern belga ha rebutjat renovar la targeta d'identitat especial (TIE) de vuit funcionàries espanyoles que treballen a l'ambaixada d'Espanya a Bèlgica des de fa gairebé 40 anys. Aquesta retirada comporta, a més de pèrdues econòmiques, perdre la inviolabilitat diplomàtica.

La decisió arriba uns mesos després que el ministre d'Exteriors espanyol, Josep Borrell, obrís el que el mateix va anomenar "conflicte diplomàtic" amb Flandes i, de retruc, amb Bèlgica.

L'octubre Borrell va començar una ofensiva retirant-li l'estatus diplomàtic al delegat del Govern de Flandes a Espanya com a represàlia per les declaracions del president del Parlament de Flandes, Jan Peumans, en les quals criticava durament l'empresonament dels dirigents independentistes i qüestionava la qualitat de la democràcia espanyola. A més, Borrell també va anunciar que Espanya no acreditaria com a diplomàtic cap altre representant del govern de Flandes. Poc després Flandes va ordenar el retorn del delegat.

Davant d'aquesta situació, el govern belga ha decidit prendre mesures, canviant un criteri que seguia des de 1980, segons la Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF). El ministeri d'Exteriors belga, que lidera Didier Reynders, ha al·legat que les funcionàries fa massa anys que estan al país i, per tant, ja no tenen consideració de personal diplomàtic, sinó de simple personal administratiu, i els exigeix que tributin a Bèlgica –fins ara ho feien a Espanya– com a residents estrangers.

Bèlgica no retrocedirà

El ministeri del qual depenen les funcionàries, el de Treball, Migracions i Seguretat Social, espera que sigui possible renovar la seva acreditació per un nombre limitat d'anys com a via "raonable" per resoldre aquesta situació.

Tanmateix, fonts del Ministeri d'Exteriors han informat que l'ambaixada d'Espanya a Brussel·les ha fet diverses gestions davant de les autoritats belgues per intentar que reconsiderin la seva decisió, però aquestes ja han informat que no canviaran de posició.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat