Les corrides de toros seguiran sent legals a Balears tot i que seran sense sang ni mort de l'animal. Aquesta és la prohibició descafeïnada que ha aprovat el Parlament balear avui, amb la qual no vol eliminar la festa cultural però tampoc la manté com ha estat fins ara.

Entre les mesures que reconeix aquesta llei aprovada per les Corts balears s'inclou la prohibició d'assassinar els animals, la prohibició d'entrada de menors d'edat, la venda d'alcohol i la participació de cavalls. Així és la llei aprovada de Toros a la balear

Amb la nova llei que s'ha aprovat tampoc no hi haurà banderilles ni es podrà ferir les bèsties. A més, es preveu que cada corrida duri un màxim de deu minuts. A més, la Llei de regulació de les corrides de toros i protecció dels animals de les Balears prohibeix la mort de l'animal durant l'espectacle i imposa restriccions al Correbou de Fornalutx.

La llei, que ni prohibeix ni preserva, neix amb un avís d'inconstitucionalitat i ha comptat amb els vots a favor dels grups parlamentaris PSIB, Podem i MÉS, els vots en contra de PP i Cs i el suport parcial a algunes de les esmenes per part del PI.

Oposició taurina

La Fundació Toro de Lidia (FTL) ha anunciat que emprendrà accions legals contra la citada llei, que prohibeix la mort del toro durant l'espectacle, perquè considera que "treu l'essència de la tauromàquia". I què és aquesta essència? Doncs ni més ni menys que la "mort" de l'animal.

El president de FTL, Carlos Núñez, ha afirmat avui que aquesta llei és "una autèntica barbaritat" i és una "irregularitat jurídica". Per això, des de l'organització esperen l'avaluació de la comissió jurídica per emprendre accions legals. "Denunciarem per defensar la cultura taurina a les Balears i a tot Espanya", han declarat des de la Fundació, que assegura que la Llei aprovada al Parlament de les Balears va en contra de diferents lleis com la 18/2013, que declara la tauromàquia com a bé d'interès cultural i fixa les competències en aquesta matèria a l'Estat i la Llei 10/2015, que protegeix "la sostenibilitat de les manifestacions culturals immaterials".

A més, per assenyalar encara més la llei, la Fundació Toro de Lidia ha recordat que el Tribunal Constitucional, en una sentència del passat 20 d'octubre, va declarar la nul·litat de la prohibició de les corrides de braus a Catalunya.