La viabilitat de la nova legislatura encapçalada per Pedro Sánchez depèn de multitud de pactes amb diferents formacions, amb la complexitat que aquest escenari comporta tenint en compte que es podrien trencar en qualsevol moment, com ja va avançar Junts en cas que no es complís l'acordat. Després del trencament de Podemos amb Sumar una de les principals incògnites que s'ha obert és el suport de la formació de Ione Belarra al nou executiu al llarg de la recentment estrenada legislatura. Aquest dimecres, però, sembla que aquests dubtes han quedat esvaïts ja que des de l'ala socialista del govern espanyol asseguren que aquesta situació no farà perillar l'"estabilitat" de la legislatura. La secretària general de Podemos, Ione Belarra, va tenir una conversa aquest dimarts amb el ministre de Presidència i Justícia, Félix Bolaños, i li va transmetre que no boicotejarà l'actuació de l'Executiu, i que donarà estabilitat a la nova legislatura liderada pels socialistes, segons fonts de la Moncloa.

En el mateix sentit s'ha expressat aquest dimecres Pedro Sánchez, durant la celebració del dia de la Constitució. El president del govern espanyol s’ha referit al trencament entre Podemos i Sumar al Congrés aquest dimarts i ha assegurat que se’n va assabentar a través dels mitjans de comunicació, i que més tard la secretària general de Podemos, Ione Belarra, va trucar el ministre Félix Bolaños. “L’important és que compartim conquestes”, ha refermat per receptar calma; però alhora ha admès que a partir d’ara caldrà “negociar més” per assolir majories al Congrés. El seu equip reconeix que la separació de Podemos i Sumar dificulta la legislatura, però en cap cas la fa perillar.

El trencament entre Podemos i Sumar després de mesos d'estira-i-arronsa

Aquest dimecres la relació entre Podemos i Sumar es va trencar definitivament. Des de feia mesos, abans que se signés l'acord de coalició entre les dues formacions per concórrer plegats a les eleccions del 23-J, ja se sabia que la relació entre les dues forces no era bona, però aquest dimarts s'ha trencat definitivament: el diputat de la formació morada, Javier Sánchez Serna, va anunciar en roda de premsa que els cinc parlamentaris de Podemos passaran al grup mixt del Congrés i abandonaran el grup parlamentari de Sumar per garantir la seva "capacitat de fer política" a la Cambra Baixa i per "seguir impulsant les mesures valentes que necessiten les majories socials". "Hem intentat fer tot el possible des del grup parlamentari de Sumar, però s'ha demostrat impossible", va lamentar Sánchez Serna, que va assegurar que "les regles no són iguals" per tots els membres de la coalició i que a Podemos, fins ara, "no se li ha permès fer política en forma d'intervencions o de presentar proposicions de llei".