Els socialistes recepten calma i insisteixen que el PSOE “compleix sempre els pactes” als quals arriba amb altres formacions polítiques. Així s’ha expressat aquest dimecres el portaveu de la formació al Congrés dels Diputats, Patxi López, després que Carles Puigdemont hagi advertit que Junts per Catalunya pot “tombar” la presidència de Pedro Sánchez a través d’una moció de censura amb el PP. “Nosaltres complim sempre els pactes; tenim una majoria, la que va conformar aquest govern, i complirem els pactes que hem subscrit per tenir aquest govern", ha asseverat l’exlehendakari en declaracions a la cambra baixa.

Segons afirma el mitjà Politico, el president de la Generalitat a l’exili va mantenir aquest dimarts al vespre una conversa informal amb el líder del PP europeu, Manfred Weber, en la qual li va assegurar que Junts pot fer caure l’executiu de Sánchez si els socialistes no compleixen els seus acords amb l’independentisme. "Podríem votar amb el PP per enderrocar el pressupost o per una resolució sobre Israel, on la nostra posició en realitat està més alineada" amb la del partit que encapçala Alberto Núñez Feijóo, va dir Puigdemont durant una cerimònia organitzada aquest dimarts per aquest mitjà.

Ara bé, Puigdemont posaria alguna condició sobre la taula: que es deixés de tractar el president de la Generalitat a l’exili com a “terrorista”, un adjectiu molt utilitzat darrerament contra el líder de Junts; especialment després de l’evident ofensiva judicial que exerceix el jutge Manuel García-Castellón contra Puigdemont i Marta Rovira. Una altra condició seria que el candidat a rellevar Sánchez a la Moncloa no fos Alberto Núñez Feijóo, i que ho fos un independent.

Feijóo tanca la porta

Però Alberto Núñez Feijóo ja ha volgut tancar aquest dimecres aquesta porta. “A mi no em fa president Puigdemont”, ha assenyalat. A més, ha tornat a assegurar que si ell ara mateix no és president del govern espanyol és perquè no va voler assumir les exigències de Junts per Catalunya que sí que s’han acabat pactant amb el PSOE.

Feijóo ha criticat l'"anomalia democràtica" que s'està produint a Espanya amb el "boicot dels socis del govern al cap de l'Estat i, en conseqüència, a la convivència i a les institucions democràtiques". "No conec cap país europeu on el president del govern tingui com a suports aquells que no respecten les institucions, que no respecten la legitimitat de la monarquia constitucional i, en conseqüència, que estan absolutament en contra de la Constitució", ha emfatitzat. A més, ha afirmat que "els socis de Sánchez" no estan complint amb les seves obligacions laborals. "Jo suposo que qualsevol ciutadà del nostre país que no acudeix a la seva feina i no acredita una baixa mèdica, ha de tenir un descompte salarial", ha afirmat.