Intel·lectuals de tot el món han signat un manifest de suport a l’analista política i col·laboradora d’El Nacional, Beatriz Talegón, davant les amenaces que ha rebut a les xarxes pel suport al dret a l'autodeterminació de Catalunya.

El manifest vol transmetre la “solidaritat” dels signants cap a la també editora general de Diario16 per la seva “coherència política” dins l’espai de l’esquerra “rupturista i republicana”. Així, fa seus els clams de la mateixa Talegón —ferma defensora del referèndum— per assegurar que fa “una mirada realista” sobre la situació política catalana, sobre el mateix dret a l’autodeterminació i de denúncia pels “presos polítics”.

El text considera que les opinions de Talegón “contradiuen la guerra mediàtica imposada pel sistema i fins i tot de l’esquerra vacil·lant”, que “li han generat diferents crítiques del nacionalisme reaccionari espanyol”. En aquest sentit, recorda que el PSOE va incloure l’any 1918 el dret a l’autodeterminació dels pobles a la seva ideologia, i ara "des de les mateixes files socialistes" critiquen Talegón per defensar el mateix.

Els signants reclamen al govern espanyol que “investigui les amenaces rebudes”, i criden l’atenció de la Fiscalia, ja que a les amenaces “s’inclou menors d’edat”, en referència als fills de la col·laboradora d’El Nacional.

Així, critiquen que la “dictadura mediàtica imposada per l’oligopremsa del sistema persegueix els pensadors que trenquen amb el sentit comú del sistema immoral i corrupte que ens governa”.

El text el signen personalitats internacionals com ara Adolfo Pérez Esquivel, premi Nobel de la Pau, i que s’ha mostrat en altres ocasions a favor del referèndum, així com nombrosos representants de l’esquerra llatinoamericana.

Pel que fa a Catalunya i al conjunt de l’Estat, s’hi troben les signatures de la periodista Pilar Rahola, l’escriptora Rosa Regàs, el professor universitari Ramón Cotarelo o el portaveu del Col·lectiu d’Unitat dels Treballadors i històric sindicalista andalús Juan Manuel Sánchez Gordillo.