L'emissora britànica BBC ha assenyalat que l'himne d'Espanya no té lletra perquè té un origen militar, i la seva funció inicial era acompanyar desfilades de l'exèrcit.

Segons l'emissora, només San Marino, el Kosovo i Bòsnia-Herzegovina no tenen un himne amb lletra. També recorda que la denominada Marxa Reial no ha estat sempre l'himne d'Espanya, perquè durant el Trienni Liberal (entre el 1820 i el 1823) o a la Segona República (entre el 1931 i el 1939), es va adoptar com a música l'Himne de Riego.

Per influència de La Marsellesa, l'emblemàtic himne francès, diversos governants espanyols van intentar posar lletra a l'himne espanyol. Ho van intentar des del general Prim, al rei Alfons XIII o el general Miguel Primo de Rivera, però la BBC recorda que "tots van fracassar i no van aconseguir el suport popular necessari".

El darrer gran intent va ser el concurs que va convocar el Comitè Olímpic Espanyol el 2007 per trobar una lletra, però va rebre tantes crítiques que mai va ser aprovada pel Congrés. Recentment ho va intentar la cantant Marta Sánchez, també amb polèmica.