L'últim baròmetre del CIS de l'any no porta grans sorpreses, sinó que més aviat serveix per a confirmar les tendències ja observades durant els últims mesos. El PSOE de Pedro Sánchez tornaria a guanyar unes hipotètiques eleccions generals, a més de set punts de distància de Pablo Casado. Però es repeteix un altre fenomen de sondejos anteriors: la vicepresidenta segona i líder de l'espai d'Unidas Podemos, Yolanda Díaz, el supera en nota. L'enquesta va ser feta entre els dies 1 i 13 de desembre sobre una mostra de 4.000 entrevistats. Arriba tot just a l'equador de la legislatura, amb uns resultats molt similars als de les eleccions de 2019.

Sempre segons aquest baròmetre, si avui se celebressin eleccions generals, el PSOE de Pedro Sánchez les tornaria a guanyar amb solvència, amb un 28% dels vots. Pujaria quatre dècimes respecte de l’últim baròmetre i recupera part del terreny perdut en els últims mesos. El PP de Pablo Casado, en canvi, retrocediria una dècima fins al 20,8% dels sufragis. La distància entre tots dos augmentaria, mig punt, fins al 7,2%.

La resta del tauler tampoc no es veuria gaire alterat. L’extrema dreta de Vox continuaria sent la tercera força i manté la tendència alcista, amb tres dècimes més que al novembre, amb el 14,6%. Per la seva part, Unidas Podemos i les seves confluències pujarien una dècima, fins al 13,7% d’intenció de vot. Sumant-hi Més País-Compromís, en cas de materialitzar-se la plataforma, arribarien fins al 15,9%. En cinquena posició quedaria Ciutadans, que pujaria dues dècimes fins al 5,9%, que ja és més del que ofereixen la resta d’enquestes recents.

Per blocs, tornarien a estar bastant emparellats. El del govern espanyol, el PSOE i Unidas Podemos sumaria el 41,7% dels vots. Aquest percentatge representa mig punt més que en el baròmetre del mes de novembre, tot i que només té en compte els dos partits de govern. Per la seva part, la suma del PP, l'extrema dreta de Vox i Ciutadans baixaria fins al 41,3%, quatre dècimes més. 

Pel que fa a les formacions independentistes catalanes, tot continuaria pràcticament igual. ERC continua sent la primera força independentista al Congrés, amb una intenció de vot del 2,5% (sobre el conjunt de l'Estat), una dècima menys. Junts per Catalunya, que aconseguiria l’1,4% de sufragis, també baixaria una dècima. La CUP en baixaria dues, fins al 0,8%. Al País Basc el PNB baixaria dues dècimes (1,4%) i EH Bildu obtindria els mateixos resultats (0,8%).

 

Díaz torna a superar a Sánchez

Pel que fa a la valoració de líders polítics, com és habitual, cap dels principals dirigents espanyols aprova l’examen dels enquestats. Però, com en anteriors baròmetres, es reprodueix una circumstància curiosa. La vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, amb un 4,84 sobre 10, supera el president espanyol, Pedro Sánchez, que obté una nota de 4,55. Per darrere se situarien Íñigo Errejón (4,15), Inés Arrimadas (3,65), Pablo Casado (3,4) i, en última posició, l’ultra Santiago Abascal (2,77). Unes valoracions idèntiques a les de novembre

En canvi, quan als enquestats se’ls pregunta per qui preferirien que fos el president del govern espanyol en aquests moments, Pedro Sánchez continua clarament al capdavant amb el 21,9%, vuit dècimes més que a l'última baròmetre. Per darrere se situa Yolanda Díaz, que també creix fins al 17,1%, que creix un 1,3%. I en tercer lloc queda Pablo Casado, amb el 11,1% de les preferències.