A menys de vint-i-quatre hores de què es reuneixi l'esperada taula de diàleg amb l'Estat, el Govern de la Generalitat es troba immers en una profunda crisi. Després de vetos, discussions i un cop sobre la taula del president Pere Aragonès, Junts ha rebutjat assistir a la taula de diàleg quan els seus socis de govern, amb suport de La Moncloa, no han acceptat els seus representants a la mesa.

Tot i això, és el que ha fet saltar pels aires la calma tensa del Govern català. Els dos partits han tret les armes en una de les estratègies que sempre els ha dividit més: el diàleg amb l'Estat. Un diàleg que Albert Batet, president del grup parlamentari de Junts, considera que Esquerra no  posa en pràctica amb el seu soci de govern. En un curt fil de Twitter, Batet ha mostrat el seu desacord amb la posició dels republicans. 

tuit batet taula de diàleg

Per Batet el diàleg amb l'Estat s'està enfocant de forma errònia, ja que ha considerat que el primer diàleg que hauria de predicar Esquerra és amb el seu soci de Govern. "Per tenir força i capacitat de negociació amb l’Estat, primer cal dialogar entre el conjunt de l'independentisme", ha assegurat. 

El dirigent de Junts ha subratllat que la taula reunirà a partits que ja són socis a Madrid, fet que ha augurat que limitarà el diàleg. "Una taula que reuneix exclusivament els qui són socis a Madrid no és de diàleg, sinó un monòleg sobre com donar-se estabilitat mútua", ha sentenciat. 

Indultats, però no habilitats 

Els escollits per Junts havien estat el vicepresident Jordi Puigneró, junt amb el vicepresident de Junts, Jordi Turull, el secretari general, Jordi Sànchez, i la portaveu al Congrés, Míriam Nogueras. Però la proposta no ha agradat al president i així ho ha fet saber durant la reunió del Consell Executiu. El problema amb aquests representants? No tots formen part del Govern. I tant el president Aragonès com el president Sánchez, consideren que la taula de diàleg ha d'aplegar govern, no partits. 

Batet, però, ho enfoca de forma diferent. El dirigent de Junts ha remarcat: "La Moncloa va indultar els presos polítics, però ara els torna a inhabilitar per fer política", i afegeix: "Els vetos són inadmissibles". Pel dirigent de Junts els indults no han estat prou, si els presos polítics segueixen relegats de la política institucional. 

Esquerra manté posicions 

Per la seva banda, Esquerra Republicana no ha mogut ni un mil·límetre les seves posicions, malgrat els embats dels seus socis. "Quan s'ha parlat de quina seria la delegació, sempre s'ha dit que seria de govern a govern. I això ho saben tots els dirigents de Junts", va assegurar la portaveu dels republicans, Marta Vilalta.

La portaveu republicana ha demanat "explícita lleialtat al procés negociador" i ha recordat a Junts que va prometre que el seu "escepticisme no seria un impediment per poder treballar amb confiança i lleialtat". "I això no és el que hem vist en les últimes hores", ha afegit.

 

Imatge principal: Albert Batet, president del grup parlamentari de Junts Per Catalunya, durant l'homenatge a Rafael Casanova l'11 de setembre de 2021 / Carlos Baglietto