L’extrema dreta de Vox ha arribat a les institucions i els seus espectacles són pràcticament diaris. Sabotejar actes al Congrés amb altaveus amagats, cridar “bruixa” a diputades del PSOE o, com ha fet avui Macarena Olona, dir-li “lletja” a la vicepresidenta segona Yolanda Díaz. El malestar es pot palpar entre diferents grups de la cambra, com Unidas Podemos, que ha denunciat que no es faci res per a frenar-los els peus. El president del grup parlamentari, Jaume Asens, ha assenyalat directament la presidenta de la cambra baixa, Meritxell Batet, per “manca d’autoritat” i “buit de poder” davant del que considera “ofenses i desordres” per part de la bancada ultra.

La sessió de control d’aquest dimecres ha fet vessar el got de la paciència dels morats. En la seva intervenció, Macarena Olona ha arribat a dir a la vicepresidenta Yolanda Díaz que “cal ser molt lletja per atrevir-se a amenaçar milions d’espanyols al temple de la paraula”. I també ha dedicat improperis als sindicats: “Quan Vox governi, els seus gossos rabiosos, els sindicats de classe, no rebran ni un sol euro de finançament públic”. I no ha passat absolutament res. El ple ha continuartsense cap toc d’atenció. Però el malestar ja venia de la setmana passada, quan dos diputats de Vox van sabotejar un acte pels sis represaliats de Saragossa. Van colar-hi un altaveu per a fer sonar els himnes de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional. El boicot també va saldar-se sense cap mena de sanció.

Per tot això ha comparegut avui el president d’Unidas Podemos, que en declaracions als mitjans ja ha avançat que impugnaran la decisió de Meritxell Batet de no sancionar els diputats ultres Manuel Mariscal i Luis Ventoso pel seu boicot. També ha recordat quan el diputat ultra José Maria Sánchez va poder romandre al ple després de cridar “bruixa” a la diputada socialista Laura Berja o quan la mateixa Olona va fotografiar una reunió a porta tancada i compartir-ho a través de les xarxes, una acció prohibida pel reglament.

Jaume Asens ha lamentat que, davant la manca d’autoritat de la presidenta del Congrés, Vox està “degradant” cada dia més el parlament espanyol. De fet, ha advertit que no es tracta de “fets aïllats”, sinó d’una “estratègia global de subversió” per part de l’extrema dreta. I davant d’aquestes “ofenses clares”, ha afegit el dirigent morat, la presidenta del Congrés no fa res, adopta una “actitud passiva” i “contemporitza desordres reiterats” de Vox.

No és el primer enfrontament entre la bancada d’Unidas Podemos i Meritxell Batet, sinó que ve de lluny. Es va poder veure, per exemple, amb la retirada de l’escó al ja exdiputat Alberto Rodríguez, una decisió que consideren que va prendre de forma unilateral i sense atendre el contingut de la sentència condemnatòria del Tribunal Suprem. Llavors ja la van acusar d'"atemptar contra la democràcia" i plegar-se a les pressions del jutge Manuel Marchena.

Asens ha llançat un avís a navegants: “El Congrés, si es converteix en el pati d'escola de Vox, el que avui són bretolades sense correctius, demà es poden convertir en atemptats greus a la democràcia”.