"Els ha servit la por, la perspectiva que Podemos fos l'alternativa al PP". Amb aquestes paraules, la cap de llista del PSC al Congrés, Meritxell Batet, ha carregat contra la formació liderada per Pablo Iglesias per la seva "manca de sentit del moment polític", així com per haver "acabat amb el bipartidisme" perquè això "té com a efecte la fractura de l'esquerra i porta ineludiblement a perpetuar la dreta al govern".

D'aquesta manera, la candidata socialista ha atribuït clarament als d'Iglesias la victòria dels populars perquè considera que la ciutadania tenia "por" d'un govern de Podemos i no ha pogut dissimular la seva alegria perquè finalment no s'hagi produït el famós sorpasso al PSOE.

Ara bé. Sí que ha estat autocrítica amb els resultats del 26-J –que tornen a conformar-se com els pitjors de la història socialista–, però ha relacionat aquesta fuga de vots a una "manca de credibilitat" o un "problema d'empatia" amb la ciutadania des de la professionalitat de la política, així com a "motius conjunturals". 

Lamentant-se que "vam perdre una oportunitat", i assumint a poc a poc que aquesta segona volta d'eleccions els ha perjudicat, Batet s'ha tornat a desmarcar de Podemos al Consell Nacional extraordinari dels socialistes catalans sota l'argument que "no oferiran respostes simples i emocionals" als ciutadans perquè són equivocades".