La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha instat els que defensen la Constitució a "esforçar-se a integrar en ella i els seus valors als que es puguin sentir allunyats o exclosos". "Integrar, incloure i cohesionar la societat al voltant d'unes garanties i a un projecte de convivència és el que dona sentit a una constitució", ha declarat Batet durant l'acte de commemoració a la cambra espanyola.

La presidenta ha reconegut que la legislatura que comença és "difícil" i que ho és pels reptes existents, l'absència de majories clares i la fragmentació de la representació parlamentària. "Haurem doncs de forjar els acords que la facin possible", ha apuntat, al mateix temps que ha reivindicat que "serà la Constitució en el marc en que necessàriament tots haurem d'actuar i exercir les funcions".

Per a Batet, és l'element integrador el que permet garantir l'"èxit, la vigència i la pervivència" de la carta espanyola i ha assegurat que no es pot permetre "reduir la seva eficàcia integradora i perdre tantes voluntats i capacitats per a l'enriquiment de la societat". En aquest sentit, ha parafrasejat el polític José Pedro Pérez Llorca en assegurar que "la Constitució va poder ser per a tots perquè no va néixer contra ningú".

Batet ha apel·lat a la política com a instrument fonamental per assolir tots els objectius ja que només mitjançant aquesta és possible "mantenir un projecte de futur que ampliï la seva capacitat integradora".

La presidenta ha apuntat que cal mantenir el llegat de la Constitució "però també avançar en el compliment dels seus objectius i els seus mandats de transformació". La presidenta ha apostat per "mirar al futur més que al passat" i, especialment, als reptes plantejats "per sobre de les fites assolides". "A la seva utilitat futura com a la millor reivindicació de la seva vigència", ha afirmat.

Ha reivindicat també que la Constitució és "un pacte de convivència" que mira al futur i ha apuntat que inclou molts mandats "de desenvolupament i avenç", de fites que s'assoleixen "mitjançant el treball constant i esforçat de diverses generacions i moltes legislatures".

La presidenta s'ha referit especialment a l'article 9.2 sobre el mandat de promoció de les condicions de llibertat i igualtat reals i efectives per als ciutadans i l'ha posat com a exemple del "sentit profundament inclusiu" del pacte. En aquest sentit, ha fet menció especial a col·lectius com la gent gran, les persones amb discapacitat o els nens; o a problemàtiques com la xacra de la violència de gènere o l'accés a l'habitatge.

D'altra banda, ha apel·lat al "respecte i la responsabilitat" en fer ús de la paraula, també a la cambra espanyola. "Si ens perdem el respecte, si entre nosaltres creix la desconfiança i traïm la nostra solidaritat, estem dilapidant aquest llegat", ha dit.

En un moment del discurs, Batet s'ha dirigit als presents al Congrés en català en recordar les paraules que la filla del Rei, Elionor, va pronunciar a Barcelona en defensa dels joves.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat