La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha assegurat aquest dilluns que "no es donen les circumstàncies" en aquest moment per aplicar l'article 155 de la Constitució a Catalunya, però ha remarcat que el govern espanyol en funcions estarà "vigilant" per posar-lo en marxa si s'incomplís l'"ordre jurídica".

Batet ha confirmat en una entrevista a TVE que repetirà com a número un de la llista del PSC per Barcelona, com va fer en els comicis del 28 d'abril.

Preguntada sobre la possibilitat d'executar el que disposa l'article 155 de la Constitució, com ja va fer el Govern de Mariano Rajoy, la candidata socialista ha subratllat que el context actual no pot comparar-se amb el qual va portar llavors a aplicar aquest precepte de la Carta Magna.

Fa dos anys es va dur a terme una Declaració Unilateral d'Independència, dues lleis van vulnerar el marc constitucional i es va organitzar un referèndum il·legal, ha recordat Batet.

Però això no treu, ha dit, que el Govern en funcions de Pedro Sánchez estigui "vigilant", com sempre, per mantenir l'ordre jurídica i protegir les garanties dels ciutadans, perquè "el més greu que pot passar a la democràcia" és que hi hagi càrrecs públics que vulneren les lleis.

Precisament sobre el context actual a Catalunya, marcat pels motius que van provocar les detencions de nou integrants dels anomenats comitès de defensa de la república, els quals presumptament estaven preparant actuacions violentes per a pròxims dies, la presidenta del Congrés ha lamentat que els dirigents independentistes no hagin condemnat les suposades intencions dels detinguts.

Atès que l'independentisme mai no ha estat "un moviment violent", representants d'aquest "van haver de ser els primers a condemnar la violència", ha dit abans de remarcar que és justament una resposta així la que cap esperar-se del president de la Generalitat, Quim Torra.

Perquè, a més, "les acusacions" que s'estan coneixent, malgrat estar la investigació en secret de sumari i encara que convé sempre respectar la presumpció d'innocència, són "gravíssimes".

No obstant això, no es dona la tessitura per desplegar el 155 de la Constitució, i després d'això, ha dit que existeixen "formes contundents" d'actuar per garantir el funcionament de les institucions. Ha afirmat que el PSOE, si es dona el cas, ho farà, com al seu moment va posar en pràctica en donar suport al Govern de Rajoy.

L'Executiu en funcions, ha indicat, ja ho està fent, com a prova la impugnació la setmana passada de les resolucions del Parlament de Catalunya.

Així mateix, Batet ha criticat la moció de censura contra Torra que ha anunciat Cs en subratllar que està motivada per la conjuntura. "No és moment de gesticular", ha emfatitzat a la vegada que recordava el temps que la guanyadora de les últimes eleccions catalanes, Inés Arrimadas, va estar sense presentar una alternativa malgrat, precisament, haver triomfat en els comicis.