La candidata del PSC, Meritxell Batet, ha defensat l'elaboració d’un nou Estatut per Catalunya i una nova Constitució per un Estat federal. Aquesta és la via que proposa perquè es faci efectiu el reconeixement de “les singularitats i els drets històrics de Catalunya”. Així ho ha explicat aquesta tarda a Gavà, acompanyada de l’alcaldessa local, la de Sant Boi, Lluïsa Moret, i la portaveu parlamentària del partit, Eva Granados.

Aquesta modificació és necessària perquè, a banda del conflicte territorial, hi ha una generació que no va votar la Constitució actual i “no se la sent seva”. Així també es posaria solució a les institucions que “no funcionen com haurien de fer-ho”. Per Batet, un exemple d’aquesta mala gestió és el Tribunal Constitucional.

L’objectiu és millorar la distribució de competències per evitar que els conflictes polítics acabin amb un recurs al TC. “Amb voluntat dels dos governs, es podrien evitar”, ha assegurat la candidata.

Un dia després que la presidenta andalusa, Susana Díaz, utilitzés l'anticatalanisme a la seva campanya, Batet s’ha compromès personalment a potenciar el dret a conviure de tots els pobles d’Espanya. Tot i això, ha evitat fer cap referència directa a Díaz.

Majoria del PP, el somni 'indepe'

Eva Granados ha carregat contra aquells, tant de dretes com d’esquerres, que “parlen massa de banderes i no de polítiques socials”. Ho ha atribuït a una “comunió d’interessos” entre les dues bandes. Segons Granados, la majoria absoluta del Partit Popular és “el millor somni de tots els independentistes” perquè facilita la “confrontació a Catalunya”.