L'espionatge amb Pegasus, que ha afectat almenys quatre diputats al Congrés, ha generat preocupació entre els grups parlamentaris. Fins al punt que aquest migdia s'ha produït una reunió d'ERC, Junts, el PDeCAT, la CUP, Unidas Podemos, EH Bildu, el BNG, Més País i Compromís amb Meritxell Batet. Una trobada on els partits han reclamat una investigació a fons i que la cambra baixa emprengui accions legals, com farà el Parlament de Catalunya. La presidenta del parlament espanyol s'ha limitat a oferir que, qui ho vulgui, porti els seus telèfons mòbils als serveis informàtics perquè els revisin i ha suggerit als diputats espiats que canviïn el seu dispositiu.

El CatalanGate està centrant la sessió del Congrés d'aquesta setmana. No debades, almenys quatre diputats han estat víctimes d'aquest espionatge. Són Míriam Nogueras (Junts per Catalunya), Ferran Bel (PDeCAT), Albert Botran (CUP) i Jon Iñarritu (EH Bildu), tot i que en podrien ser més segons el centre Citizen Lab, vinculat a la Universitat de Toronto. En aquest context s'ha produït la reunió amb Batet.

A la sortida de la reunió, la cupaire Mireia Vehí ha defensat la necessitat que Batet es posi en contacte amb Citizen Lab per a "conéixer els detalls" des l'espionatge amb Pegasus i així tingui un paper en les investigacions que dugui a terme el Congrés. Ha constatat que, malgrat l'oferiment de la presidenta de la cambra, avui els seus serveis informàtics "no tenen per què tenir eines" per a verificar si un dispositiu mòbil ha estat infectat.

El Parlament ho denuncia

Mentrestant, el Parlament passa a l'ofensiva. La cambra catalana ha aprovat aquest dimecres, a l'inici de la sessió plenària, una proposta per la qual es formularà "una denúncia, en nom del Parlament, davant de les autoritats judicials" en resposta al CatalanGate, el cas d'espionatge que afecta una seixantena de personalitats vinculades al moviment independentista, entre les quals hi ha 25 persones que són o han estat diputats. El text, a més esmenta "l'empara de l'article 259 de la Llei d'enjudiciament criminal i de la resta de normes aplicables", i recorda que "els fets que s'han evidenciat amb relació al programa d'espionatge Pegasus podrien ser constitutius de delicte". La petició ha estat aprovada amb el vot favorable del PSC, ERC, Junts, la CUP i els Comuns, i s'ha fet incorporant-la a l'agenda del dia aquest mateix matí, tot i l'oposició de Vox, Ciutadans i el Partit Popular.

L'aposta del Parlament de portar aquests fets als jutjats arriba després que la Mesa de la cambra catalana ho instés ahir mateix, en la seva reunió habitual. I és que l'òrgan va acordar actuar per tal de defensar els diputats del Parlament portant una denúncia als jutjats. La decisió arriba després que la Mesa demanés als serveis jurídics de la Cambra catalana que indiqués quina era la millor posició que podia prendre el Parlament. Segons fonts parlamentàries, la proposta ha estat finalment aquesta, la de presentar una denúncia al jutjat de guàrdia. Serà aquest òrgan el que decidirà si la queixa del Parlament s'acumula a les querelles criminals presentades ja pels diputats afectats, o si s'impulsa de forma independent.