Ha estat el primer discurs de Meritxell Batet com a presidenta del Congrés dels Diputats. I ha arribat després de l'esbroncada del PPCiutadans i Vox als diputats independentistes per les seves fórmules d'acatament, que ha ressuscitat la crispació de la passada legislatura. Davant d'això, la flamant nova presidenta de la cambra ha instat a respectar el parlament, “no degradar els seus representants” i, per tant, deixar enrere escenes com les que s’han vist aquest mateix dimarts.

“Som nosaltres els més interessats en respectar la funció constitucional de la cambra, a no degradar els representants”, ha defensat Meritxell Batet en el seu discurs, que ha donat per oberta la nova legislatura. “L’espectacle no ha de ser el dels crits, els insults o les faltes de respecte”, ha insistit en aquest sentit. Per contra, ha reivindicat un Congrés on la tònica sigui la "fina intel·ligència i la brillantor oratòria".

En aquest sentit, la nova presidenta de la cambra baixa espanyola ha defensat que “el parlamentarisme no pot ni ha de ser neutrals davant tot allò que afecti la missió constitucional”, perquè d’aquest funcionament depèn “la qualitat de la democràcia”.

La dirigent socialista catalana ha avisat que cap dels grups parlamentaris de la cambra "representa en exclusiva Espanya ni cap dels seus territoris". En aquest punt, s'ha compromès a treballar per aconseguir "grans consensos" que permetin el parlament espanyol "acostar-se" a aquest ideal de transversalitat.

Batet, que ha arrencat dient que el nou càrrec és “un honor i una responsabilitat”, ha conclòs el seu breu parlament donant les gràcies en català, gallec, euskera i castellà.