La ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, ha afirmat que cap Constitució occidental recull el dret a l'autodeterminació, i tanca la porta a incloure'l en una eventual reforma constitucional a Espanya. En una entrevista a El suplement, de Catalunya Ràdio, Batet ha afirmat que incloure el dret d'autodeterminació en una Constitució seria com posar una bomba de rellotgeria al mateix cor del sistema i el podria "destruir".

"Un Estat neix amb voluntat de perdurar i, per tant, el que no es fa és posar en textos constitucionals elements que suposin la destrucció de l'Estat. La prova és que no hi ha cap Constitució europea, cap Constitució del món occidental dels Estats democràtics de referència, que reculli el dret a l'autodeterminació", ha indicat.

Batet ha apuntat que quan es va crear la Constitució dels Estats Units alguns van plantejar incloure-hi el dret a l'autodeterminació, però els federalistes van respondre que això era "tant com posar una bomba de rellotgeria al cor del sistema".