La ministra de Política Territorial i Funció Pública, Meritxell Batet, i la consellera de la Presidència de la Generalitat, Elsa Artadi, s'han reunit aquest matí a Madrid. Aquesta ha estat la primera reunió presencial que han celebrat Batet i Artadi, tot i que fa setmanes que mantenen un contacte directe per teixir una interlocució entre el govern espanyol i la Generalitat.

Encara que no ha servit per arribar a acords concrets, Artadi ha fet servir la reunió per demanar la derogació de la reforma local empresa pel govern del PP i respecte pels "drets civils", en referència a la situació dels presos polítics.

"Esperem que sigui la primera de moltes reunions", sostenen des de la Generalitat, que han desvinculat aquesta trobada del fet que aquest dijous s'hagi tancat la data i el contingut de la Comissió Bilateral Generalitat-Estat que se celebrarà la setmana que ve.

Fonts del Ministeri consultades també han confirmat que la reunió ha servit per "conèixer-se", ja que havien parlat per telèfon per preparar la reunió entre Pedro Sánchez i Quim Torra de principis de mes, però no s'havien trobat de forma presencial.

Comissió bilateral

Al marge de la trobada entre Batet i Artadi, aquest dijous ha transcendit l'ordre del dia de la Comissió Bilateral Generalitat-Estat que se celebrarà l'1 d'agost a Barcelona: la part estatal la liderarà Batet i la del Govern el conseller d'Acció Exterior i relacions Institucionals, Ernest Maragall.

L'ordre del dia consta de 13 punts, entre ells, el "anàlisi i intercanvi d'informació sobre la conflictivitat competencial plantejada davant el Tribunal Constitucional", en al·lusió a totes les lleis catalanes que van ser recorregudes per l'anterior Govern davant aquest tribunal.

També s'abordarà el "informe de les relacions de col·laboració Administració General de l'Estat-Administració de la Generalitat de Catalunya" i un altre sobre la situació dels traspassos de funcions i serveis pendents de formalitzar.