Meritxell Batet ha amenaçat per carta Míriam Nogueras perquè no torni a tocar la bandera espanyola, després que fa dues setmanes l'apartés de la sala de premsa. En una missiva enviada el passat dimecres 1 de març, la presidenta del Congrés ha advertit la diputada de Junts que prendrà mesures si torna a succeir alguna cosa similar. D'aquesta manera, també li ha demanat "respectar l'ordre, la cortesia i la disciplina parlamentària" — davant d'un gest que ha considerat que és una "ofensa a un símbol nacional" i una "inacceptable falta de respecte a la institució". Batet compleix així amb la petició que havien fet el PP, Vox i Ciutadans a la mesa de la cambra.

"Exigir que s'abstingui en el futur de tornar a actuar d'aquesta manera, advertint-li que en cas contrari, aquesta presidència adoptarà les mesures necessàries per garantir l'ordre al recinte del Congrés, en l'exercici de les facultats disciplinàries i de policia que li confereix la Constitució i el reglament", ha avisat la presidenta. També ha afegit el "total rebuig a una conducta que suposa una ofensa a un símbol nacional, com és la bandera, i una inacceptable falta de respecte tant a la institució parlamentària com a tots els ciutadans als quals representa".

Els deures d'una diputada

La carta de Batet recorda a Nogueras que té "el deure de respectar la configuració dels espais comuns del Congrés destinats a finalitats de comunicació", tot incidint en el fet que els seus "elements" i la seva ubicació "no estan a la lliure disposició de les persones autoritzades per al seu ús" — com és la sala de premsa. També deixa clar que l'article 16 del reglament l'obliga a "adequar-ne la conducta i respectar l'ordre, la cortesia i la disciplina parlamentària", malgrat la prerrogativa de la immunitat parlamentària i del seu dret a la llibertat d'expressió. És a dir, que ha de "complir les regles que regeixen el funcionament del Congrés i evitar qualsevol actuació que pugui resultar ofensiva per al decòrum de la cambra o de les institucions de l'Estat".

Va ser el passat dimarts 21 de febrer quan Nogueras va apartar la bandera espanyola de la sala de premsa del Congrés, just abans de comparèixer davant dels mitjans de comunicació. Va pujar a la tarima, es va dirigir al faristol i, poc abans de començar el discurs, va dir: "Ai, això està molt enganxat". La bandera europea sí que la va mantenir on era: "Em representa molt més aquesta". El gest va irritar l'espanyolisme, fins al punt que el PP, Vox i Ciutadans van demanar a la mesa de la cambra escarmentar-la per l'acció.