Gest de Míriam Nogueras al Congrés dels Diputats contra l’espanyolisme. La líder de Junts a Madrid ha apartat aquest dimarts la bandera espanyola de la sala de premsa de la cambra baixa, just abans de comparèixer davant dels mitjans. Ha pujat a la tarima, s’ha dirigit al faristol i, poc abans de començar el discurs, ha dit: “Ai, això està molt enganxat”; i ha apartat la bandera espanyola abans de començar la compareixença.

 

La bandera europea sí que l’ha mantingut al lloc on era. Quan ha acabat el discurs, la diputada de Junts per Catalunya ha justificat haver apartat la bandera “perquè estava molt a prop”. “L’hem apartat una mica”, ha dit acompanyada de Josep Pagès, també diputat de la formació capitanejada per Nogueras. Quan li han preguntat per què ha deixat la bandera europea on era, ha assenyalat que “em representa molt més aquesta”.

El gest de Nogueras no ha passat gens desapercebut. El portaveu de Vox al Congrés, Iván Espinosa de los Monteros, ha criticat la líder de Junts a la cambra baixa per haver apartat la bandera espanyola quan ja fa “tres anys i mig” que cobra del Congrés. Irritat pel gest de Nogueras, el portaveu ultradretà ha assenyalat que “ja fa tres anys i mig que gaudeix d’un sou al Congrés i no ha estat fins avui que se li ha passat pel cap fer el numeret amb la bandera”. Espinosa de los Monteros ha assegurat que el gest de Nogueras es deu al poc temps que queda per a les pròximes eleccions, i ha afirmat que no és “casualitat”.

Després el diputat de Vox ha abaixat el to del seu discurs i ha assenyalat que “tothom és lliure de sentir-se més o menys representat per una bandera”, però ha afegit que “l’únic motiu” pel qual Nogueras se sent representada per l’europea és, precisament, perquè “és espanyola”. “Si no fos espanyola no podria ser europea”, ha argumentat.

La bandera espanyola ha estat tota la legislatura present a la sala de premsa del Congrés, al costat de l’europea i a escassos centímetres del faristol on els portaveus dels grups parlamentaris surten a oferir les seves compareixences. La bandera espanyola no havia estat mai desplaçada; ni per Junts ni altres formacions independentistes com Esquerra Republicana, la CUP o Bildu.

Després de comparèixer Míriam Nogueras, ha estat el torn de Mertxe Aizpurua, de Bildu. La bandera espanyola s’ha quedat allà on l’ha deixat Nogueras, allunyada de l’europea i del faristol. Minuts més tard ha comparegut el portaveu del PSOE al Congrés dels Diputats, Patxi López. La bandera espanyola tornava a ser al costat de l’europea, ben visible.