La ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, ha subratllat aquest dilluns que el PP ha comprat les tesis de Vox en fitxar Cayetana Álvarez de Toledo i ha censurat que la cap de llista del PP per Barcelona al Congrés presumeixi de no parlar català.

"Em sento orgullosa de parlar dues llengües espanyoles" com són el català i el castellà, ha recalcat la també candidata del PSC per Barcelona a les generals del 28 d'abril per retreure a Álvarez de Toledo que cregui que no parlar català dóna més sentit a la seva candidatura.

En declaracions al Canal 24 Horas de RTVE, Batet ha incidit en què, si bé el fet de no parlar català "no és un problema en absolut" perquè Álvarez de Toledo es presenti a Barcelona, el fet que "presumeixi" de no parlar una llengua que és cooficial "no és una bona notícia ni una bona posició".

En aquesta línia, ha recalcat que amb aquest tipus d'afirmacions "s'ofèn al conjunt de la ciutadania catalana" i ha emfatitzat que encara que el castellà és la llengua oficial, l'article 3 de la Constitució reconeix la cooficialitat del català.

"La llengua no pot ser factor de divisió"

Cayetana Álvarez de Toledo, periodista i historiadora madrilenya, ha defensat que parla "la llengua comuna de milions de catalans", per la qual cosa espera comunicar-se amb tots ells. "Aquest és el meu objectiu, la llengua no pot ser factor de divisió, vull comunicar-me, vull sumar i reforçar vincles entre espanyols", ha afegit Álvarez de Toledo.

"Cada vegada que els nacionalistes diguin que jo no em puc presentar per Barcelona per no ser catalana o no parlar català es reafirmarà el sentit del meu projecte, que és combatre un procés que busca convertir en estrangers a la meitat dels catalans i al conjunt dels espanyols," ha reiterat.

En el seu suport ha sortit també el líder del PP, Pablo Casado, que ha reclamat que no es qüestioni la "catalanitat" d'Álvarez de Toledo de la mateixa manera que no es va demanar el seu "pedigrí madrileny" a Meritxell Batet quan es va presentar com a 'número dos' a la llista del PSOE per Madrid en els comicis de desembre de 2015.

"Sincerament, crec que igual que Meritxell Batet va venir de número dos per Madrid i ningú no li va demanar el seu pedigrí madrileny, crec que una persona com Cayetana Álvarez de Toledo, que vagi de número u per Barcelona, ningú no té per què preguntar sobre la seva catalanitat, sobretot aquells que volen destruir Catalunya", ha emfatitzat Casado.

Finalment, la titular de Política Territorial ha subratllat que el fitxatge d'Álvarez de Toledo pel PP mostra que els populars han comprat les tesis de Vox i marca una confrontació "netament i exclusivament" amb l'independentisme. "Demostra que el PP ha renunciat a la moderació", ha postil·lat.