Pilota endavant de Meritxell Batet. Davant la seva primera patata calenta de la legislatura, la suspensió dels quatre diputats presos, la nova presidenta del Congrés dels Diputats ha encarregat un informe als serveis jurídics de la cambra sobre la situació d’Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull. Ho ha fet després de reunir aquest dijous al migdia per primera vegada la nova Mesa, amb majoria però sense unanimitat. Ha tornat a convocar la Mesa per aquest divendres a les 12:30 del migdia amb la "pretensió" d'adoptar una decisió definitiva. La reunió d'ahir va durat tres hores.

Sense suport del PP ni Cs,a petició d’informe als lletrats va arribar després que aquest dijous al matí la sala segona del Tribunal Suprem negués a Batet l’informe que havia demanat sobre com procedir a la suspensió prevista per la llei d’enjudiciament. Una circumstància que l’oposició no va desaprofitar per a amenaçar fins i tot la presidenta de la cambra d’anar als tribunals.

Concretament, el secretari general del PP, Teodoro Garcia Egea, va anunciar que si no eren suspesos aquest mateix dijous demanarien la seva reprovació i fins i tot estudiarien accions legals per prevaricació i desobediència. Ciutadans i el PP també van reclamar celeritat en la suspensió automàtica dels presos electes. Tots tres partits havien registrat escrits demanant aquesta suspensió.

No hi havia prou seguretat jurídica per a prendre una decisió”, va assegurar Batet en roda de premsa després de la Mesa. És per això que la majoria progressista de l’òrgan de govern va acordar demanar un informe als lletrats “davant qualsevol dubte, per petit que sigui”. En aquest sentit, la intenció expressada per la presidenta del Congrés va ser que aquest divendres, amb el document sobre la taula, puguin adoptar una decisió. “Dependrà del que digui l’informe”, va admetre.

La presidenta del Congrés va justificar la decisió de demanar un informe “pels plantejaments diferents dels textos presentats” sobre l’aplicació del 384bis de la Lecrim o el 21 del reglament de la cambra. Segons va assegurar Batet, aquestes qüestions van ser plantejades pels mateixos serveis jurídics.

La dirigent catalana va voler clar des del primer moment de la seva compareixença que “l’objectiu de la Mesa i d’aquesta presidència és en tot moment preservar el sistema constitucional, preservar aquesta cambra, les funcions de la Mesa i garantir que les decisions es prenguin d’acord a dret i amb la màxima seguretat jurídica”.

Pastor: “La llei és clara”

“Apliqui’s la llei sense dilació, s’ha de fer efectiva la suspensió”. Amb aquesta rotunditat es va expressar l’ara vicepresidenta de la Mesa pel PP, Ana Pastor, després de la reunió. “Els informes jurídics se sol·liciten quan hi ha dubtes jurídics. En aquest cas la llei és clara”, va defensar l’expresidenta de la cambra. A més, va recordar que “avui el Tribunal Suprem ha advertit la presidenta de la cambra que no és un òrgan consultiu”, i que s’havia remès a la seva providència de la setmana passada.

Girauta: “Són còmplices dels colpistes”

Amb uns termes més durs es va expressar el diputat de Ciutadans Juan Carlos Girauta, que va denunciar que “Sánchez i Batet continuen sent còmplices dels colpistes”. En aquesta línia, va avisar que “la Mesa hauria d’haver votat ja la suspensió”. Va advertir la presidenta de la cambra que “no pot agenollar la democràcia espanyola davant dels colpistes pel fet de tenir un pacte”. Li va preguntar si el que vol és “obrir un conflicte institucional” amb el Tribunal Suprem. Si demà no són suspesos, va concloure, demanaran la seva dimissió.