La reforma de la llei que permetrà que el Consell General del Poder Judicial, tot i estar en funcions des del 2018, pugui nomenar dos membres del Tribunal Constitucional —i que el PSOE vol tramitar per la via d'urgència— torna a deixar Pedro Sánchez bastant sol. El líder de l'oposició, Alberto Núñez Feijóo, ha arremès contra el president del govern espanyol per aquesta "reforma unilateral", que a parer del màxim mandatari del PP, suposa "controlar el TC". Amb aquesta "maniobra", de la qual Feijóo ha assegurat que s'han assabentat a través dels mitjans de comunicació, el gallec ha volgut donar un toc d'atenció a Sánchez: "Ha trencat els ponts per negociar la renovació del CGPJ".

En una entrevista a Telecinco, el cap de files dels populars ha rebutjat donar suport a aquesta reforma que impulsen els socialistes i considera que el govern espanyol "està demostrant que ja no li interessa negociar el CGPJ, sinó controlar el Tribunal Constitucional". "Es pot negociar amb algú que no només no té respecte per la negociació, sinó que a més trenca qualsevol mena de pont per seguir mantenint converses i continuar negociant?", s'ha preguntat Feijóo. Paral·lelament, el senador ha manifestat que la sensació que té és que "l'objectiu del govern espanyol és no negociar res amb el Partit Popular". Per a més inri, ha assenyalat: "O aquest executiu ja té un problema de supèrbia instal·lat en la seva pròpia forma de procedir o simplement té el seu propi projecte polític, que consisteix a controlar institucions i mantenir-se en el govern, que no governar, i en un projecte personal o personalista".

Encara sobre la reforma que planteja el PSOE, Alberto Núñez Feijóo ha volgut recordar que, fa un any, Sánchez va impulsar una llei que va "inhabilitar al CGPJ" perquè "els va prohibir nomenar membres per al Tribunal Suprem, els Tribunals Superiors de Justícia i el TC". "És a dir, va deixar sense competències a l'òrgan dels jutges i ara, com li interessa modificar el Constitucional i cobrir les vacants, restaura part de les competències que els havia furtat per controlar el TC". Per al cap de l'oposició, comença a ser "una preocupació no puntual, una preocupació estructural" pel que el president del govern espanyol "ha fet en altres institucions com el CNI, la Fiscalia General de l'Estat o el CIS". En aquesta línia, el president dels populars ha volgut treure pit del resultat a les eleccions andaluses i s'ha mostrat convençut que "si hi hagués eleccions a Espanya aquest diumenge, Sánchez perdria la presidència del govern espanyol i el PSOE cauria derrotat contundentment".

Podemos es desmarca de Sánchez

El principal maldecap per a Pedro Sánchez és, novament, les dificultats per entendre's amb el seu soci de govern, Unidas Podemos. La confluència ha deixat ben clar que es desmarquen de la proposició de llei que permetrà renovar el Tribunal Constitucional i critiquen que es tracta d'una "iniciativa no pactada" amb ells i que aquesta, a més, resulta "incompleta", segons fonts d'aquest espai a Europa Press. En aquesta línia, des de la formació morada sostenen que és millor plantejar "modificacions que permetin facilitar el relleu de tots els òrgans constitucionals". Fa mesos, Unidas Podemos va presentar una proposició de llei per permetre la renovació del Consell General del Poder Judicial amb majoria absoluta, no amb dos terços de la cambra com està establert. Els socialistes no van donar-hi suport i, finalment, l'espai confederal va retirar la iniciativa.