La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ha assegurat aquest dissabte que el Parlament aplicarà la reforma del reglament tot i que aquesta hagi estat suspesa pel Tribunal Constitucional (TC).

"No entenem per què se suspèn la reforma del reglament quan la resta de parlaments la tenen exactament igual. Creiem que es tirarà endavant, diguin el que diguin", ha assegurat la consellera en una entrevista a El Periódico. 

El Parlament va aprovar a finals de juliol la reforma del reglament, un punt clau de la qual és la possibilitat de tramitar per lectura única i a instàncies d'un sol grup parlamentari una proposició de llei. Aquesta via permetria aprovar qualsevol llei, com la llei del Referèndum, molt més ràpidament i sense esmenes de l'oposició. 

Poc després d'aprovar-se, el Govern espanyol va presentar un recurs d'inconstitucionalitat al TC per la reforma del reglament i, un cop aquest va ser admès a tràmit, la reforma del reglament va quedar suspesa cautelarment. Això impediria que, a hores d'ara i segons la legalitat espanyola, es pogués tramitar una proposició de llei presentada per un sol grup per lectura única. 

Tot i això, la consellera ha assegurat aquest dissabte que la reforma del reglament "tirarà endavant" i que el tràmit de lectura única es podrà fer servir "per qualsevol tema". En la mateixa entrevista, Bassa reconeix que tampoc acataran la sentència del TC si suspèn la llei del Referèndum. "Si surt aprovada, el Govern es deu primer als nostres ciutadans i ciutadanes, al que vam votar el 27-S i al mandat del Parlament", ha manifestat.

Preguntada sobre una possible inhabilitació per part de l'Estat, Bassa ha assegurat que la inhabilitarà "el Parlament de Catalunya o la ciutadania catalana. Ningú més que aquests, que són els que m'han donat el mandat de ser al Govern".