En paral·lel a la negociació sobre la pròrroga de l'estat d'alarma, ERC pressiona el PSOE per reactivar la mesa de negociació. Els republicans entenen que enmig de la pandèmia la prioritat havia de ser "salvar vides" però consideren que la represa del diàleg sobre el conflicte polític no pot eternitzar-ne i que hi ha d'haver una reunió en les properes setmanes. Així ho ha defensat aquest divendres al matí el coordinador nacional del partit, Pere Aragonès, i ho ha reiterat a la tarda la diputada Montse Bassa en una entrevista a TV3.

Bassa ha recordat que la repressió continua i, per això, ha demanat que es reactivi el diàleg: "Desconfinem la política també". La diputada al Congrés ha assegurat que entén que encara no hi hagi una data perquè la prioritat és la lluita contra el coronavirus, però ha assegurat que amb això "no n'hi ha prou" i que no es pot deixar la negociació per d'aquí uns mesos. 

Per altra banda, sobre la pròrroga a l'estat d'alarma, Bassa ha recordat les quatre condicions que exigeixen els republicans per canviar el sentit del seu vot, i ha assegurat que espera que aquest cap de setmana arribi una resposta "positiva". Tot i mostrar-se esperançada amb l'avenç de les negociacions, ha avisat que si no es donen les condicions votaran "no". A més, ha recordat a Pedro Sánchez que només té dues opcions, "mirar a la dreta i a Cs o a l'esquerra i independentistes". "Nosaltres ens mantenim ferms", ha sentenciat. 

Els dirigents independentistes insisteixen que, per modificar la seva posició, s’han de donar tres condicions: acabar amb el comandament únic i que es retornin les competències, que s'implementin algunes mesures socials, com ara el permís retribuït per garantir la conciliació laboral i familiar, i que es permeti als ajuntaments disposar del superàvit per lluitar contra el coronavirus. També exigeixen desbloquejar la mesa de negociació sobre el conflicte català, paralitzada per la pandèmia.