PSOE i ERC exploren els últimes dies un pacte que faci possible el retorn dels republicans a la majoria de la investidura de Pedro Sánchez i que faciliti una nova pròrroga de l'estat d'alarma. Després del vot contrari de la setmana passada, que va suposar un toc d'alerta per als socialistes, la Moncloa ha reactivat l'equip de negociació de la investidura i ja ha mantingut com a mínim dues reunions amb els republicans. Tot i això, ara com ara, el coordinador nacional del partit, Pere Aragonès, assegura que tot està "molt verd" i que hi ha "molta feina a fer". 

Així ho ha assegurat en una entrevista a Ràdio 4, on ha recordat les condicions que el seu partit ha posat sobre la taula per replantejar-se la seva posició: retorn de les competències a la Generalitat, una prestació estatal per a les famílies que hagin d'anar a treballar i tinguin menors a càrrec i que els ajuntaments puguin ampliar la seva despesa a través del superàvit. A més, els republicans també demanen reactivar la mesa de negociació entre governs sobre el conflicte català.

Pel que fa a aquest darrer punt, també n'ha parlat el líder extramurs dels republicans i vicepresident del Govern, que ha defensat que s'hauria de fer una nova reunió en qüestió de setmanes. "No ho hem de deixar per a la tardor, ha de ser en les properes setmanes", ha defensat Aragonès, que ha demanat al PSOE una "data raonable" en la mesura que es torni a una "certa normalitat". Segons el dirigent republicà, la situació d'estat d'alarma no pot continuar de manera indefinida i ha subratllat la importància de fixar un termini i un horitzó.