Les bases del Partit Demòcrata Català han escollit aquest cap de setmana la direcció de la formació, que quedarà en mans de Marta Pascal i David Bonvehí. Ho han fet avalant de manera aclaparadora la presidència d'Artur Mas, però deixant clar que la dinàmica interna del PDC ja no és la de la vella Convergència. Finalment han participat en les primàries 5.430 associats dels 8.000 que té inscrits el nou partit.

El tàndem de la presidència que integren Artur Mas i Neus Munté ha aconseguit un 95,07% dels suports, mentre que la direcció executiva queda en mans de la candidatura que encapçalen Marta Pascal i David Bonvehí, amb un 87,73% dels vots, que han escombrat la llista alternativa encapçalada per Ignasi Planas, de Reagrupament.

Conesa-Vila

L’autèntica batalla de la jornada es localitzava, però, en la presidència del consell nacional -màxim òrgan entre congressos- i ha acabat amb la victòria de l’alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, per un 49,44% dels vots davant del conseller Santi Vila, 42,04%. El fet que cap dels dos superés el 50% dels vots obligava a una segona volta que finalment no es celebrarà atès que Vila s’ha retirat de la cursa.

El conseller Vila partia com a favorit en aquesta cursa. Entre altres raons perquè havia rebut el suport de dirigents com el president, Carles Puigdemont, que havia explicitat el seu parer a través d’un tuit la setmana passada. Però també l'aval de pesos pesants de la vella CDC, com Francesc Homs, o Jordi Cuminal, així com alcaldes com Albert Batalla, de la Seu d’Urgell.

De la seva banda, Conesa, alineada amb el sector socialdemòcrata del partit que lidera el conseller Josep Rull, es va destacar durant el congrés fundacional del partit per secundar les crítiques de les bases contra l’intent de dirigisme del conclave que va protagonitzar l’aparell del partit, la qual cosa va predisposar en contra seva una part destacada de la cúpula convergent.

El duel entre aquests dos dirigents s’havia convertit d’aquesta manera en un nou termòmetre on es concentrava la incertesa de les primàries, i el resultat demostra que els avals de la cúpula que ha rebut Vila, quinze dies després del motí que van protagonitzar les bases al congrés fundacional, no li han jugat a favor

Finalment, Conesa s’ha trobat de facto ratificada davant l’anunci del conseller que no optarà a una segona volta. 

Vila no ha pogut ser present a la seu del partit per un compromís familiar, ha explicat Conesa, que ha comparegut a la roda de premsa acompanyada del tercer candidat, l'alcalde de Bigues i Riells, Joan Vila. L'alcaldessa ha agraït públicament el gest del conseller, tant en roda de premsa com a les xarxes.

Els resultats s'han donat a conèixer en una roda de premsa des de la nova seu del Partit Demòcrata, que s'ha habilitat per a l'ocasió atès que encara no s'ha completat el trasllat. La satisfacció entre les candidatures de Pascal i Conesa era evident, secundada per dirigents del partit que els han fet costat, com Josep Rull, i que eren presents a la nova seu del PDC. En canvi, ha marxat ràpidament de l'edifici del carrer Provença el president Carles Puigdemont mentre que altres dirigents del partit no s'han deixat veure entre la premsa.

Munté presidirà la primera executiva

Tan bon punt s’han conegut els resultats, ha començat a desfilar els nous responsables del partit en una successió de compareixences.

Mas ha celebrat el resultat assegurant que “aquest partit neix amb molt bon peu”, i ha insistit que un partit nou necessita "instruments nous" i que la presidència que encapçala té un paper de “màxima representació del partit i de coordinació” i que, per tant, “no és ni decorativa ni executiva”.

De moment, i insistint en el fet que el president i la vicepresidenta tindran papers intercanviables, ha anunciat que serà Munté qui “presidirà” la primera reunió de la nova executiva, a la qual ell no hi assistirà.

Ens hi deixarem la pell

De la seva banda, Pascal, que ha començat la seva intervenció amb un “ens hi deixarem la pell”, ha fet una crida als militants de Convergència a moure la seva militància cap al PDC, i ha cridat a superar la dinàmica de corrents dins del partit. Munté ha hagut d’encetar el seu paper de coordinadora responent qüestions sobre la votació de CDC la setmana passada al Congrés. “No existeix cap pacte amb el PP ni amb Rajoy”, ha garantit reiterant unes declaracions d'Artur Mas en aquest sentit.

Pascal ha comparegut acompanyada del responsable d'organització de la seva candidatura, David Bonvehí, i la resta de membres de la llista: Elsa Artadi, Marc Castells, Montserrat Candini, Albert Batet, Lluís Soler, Vanessa Farré, David Saldoni, Dolors Tella, Xavier Fonollosa i Lluís Guinó. Les votacions de la candidatura, que és desbloquejada, és a dir, amb votacions nom a nom, situa Pascal com la més votada, per damunt del 90% dels vots.

Les votacions han servit també per aprovar els Estatuts del nou partit (97,46% dels vots) i per escollir la figura del defensor dels associats. En aquest darrer cas sí que serà necessària la segona volta, atès que cap de les dues candidates més votades ha aconseguit superar el 50% dels vots, ni Iolanda Aguilar (34,10%) ni Iolanda Garcia (24,51%).