El basc serà la llengua vertebradora a la nova llei educativa d'Iñigo Urkullu, l'avantprojecte de la qual ha estat aprovat aquest dimarts pel seu govern — amb el suport del PSE. Adeu al castellà? Això ja és més complicat de dir, tot i que mitjans de comunicació espanyolistes com El Mundo, l'ABC La Razón ja han posat el crit al cel per la nova norma. "La fi del castellà", "Complica la supervivència de l'educació en castellà" o "Margina el castellà", diuen. No passem l'arada davant del bou, que la llei encara ha de passar pel parlament basc. Recordem que fa una setmana que el Tribunal Constitucional va rebutjar l'establiment de quotes de castellà

Tal com recull la radiotelevisió pública EiTB, l'avantprojecte situa el basc com a l'idioma de referència — de manera que el nivell de sortida de l'alumnat serà de B2 en basc i en castellà, a més de B1 en una llengua estrangera. És a dir, que s'acaba amb l'actual sistema de models lingüístics: el model A, d'ensenyament en castellà com a llengua vehicular (a excepció de l'assignatura de llengua basca); el model B, d'ensenyament d'algunes assignatures en castellà i d'altres en basc; i el model D, d'ensenyament en basc com a llengua vehicular (a excepció de l'assignatura de llengua castellana). La nova llei preveu passar ara cap a "un sistema plurilingüe l'eix del qual és el basc", com es va pactar fa un any en el parlament.

Els dubtes del PSE amb el basc i el castellà

La veritat és que encara es desconeix com es materialitzarà aquest model plurilingüe. Així ho ha reconegut el PSE després de l'aprovació de l'avantprojecte de llei, tot afegint que encara queda molt a debatre per a l'aprovació en el parlament basc. Els socialistes esperen que "s'esmenin les diferències" que mantenen amb el PNB d'Urkullu, amb especial èmfasi en l'afer lingüístic perquè no comparteixen que s'acabi amb els models lingüístics actuals — "sense precisar com es materialitzarà el model plurilingüe pactat". Així, només han donat suport a l'avantprojecte per no obstaculitzar la seva tramitació parlamentària.

La formació liderada per Eneko Andueza ha assenyalat que, "tot i que no ho assenyala expressament, l'avantprojecte canvia el sistema de models vigents per un model únic, sense més criteris ni precisions que les que es derivin del projecte lingüístic del centre i la seva aprovació per part del departament". "El PSE-EE no comparteix que puguin relegar-se els models lingüístics actuals, emparats legalment per un consens polític molt ampli, sense precisar com es materialitzarà el model plurilingüe que vam pactar a l'Acord de Bases (fa un any)", ha aclarit. Tot plegat vol dir que encara no se sap què passarà amb el castellà a l'escola basca, ja que és previsible que els socialistes intentin protegir-lo en la tramitació parlamentària.