Cas flagrant d'euskarofòbia al País Basc. Aitor Montes, un metge d'Aramaio (Àlaba), ha denunciat les coaccions que ha rebut per part d'un altre metge d'Osakidetza —Servei de Salut Basc—, que exerceix d'anestesista a l'Hospital d'Arrasate, a Guipúscoa. Montes ha explicat que aquest facultatiu va entrar a l'informe mèdic d'un dels seus pacients, amb el qual ell no tenia cap relació mèdica, únicament per escriure missatges euskarofòbics contra el metge. Els missatges en contra de Montes estan escrits en anglès i demostren la seva posició contrària a l'ús del basc. 

Montes és conegut per la seva tasca de promoció de l'ús de l'euskera en el sector sanitari i de defensa dels drets dels bascoparlants, i ell mateix ha denunciat en català, a través del seu Twitter, la situació a la qual s'està enfrontant.

Missatges en contra de l'ús del basc

En converses amb ElNacional.cat, Montes ha explicat que ell és el metge del poble, d'una zona bascòfona on gairebé el 90% de la gent parla en euskera; així doncs, escriu la història clínica del pacient en l'idioma en el qual parlen. Aquest metge basc ha presentat una denúncia a la comissaria de Deba Urola, al·legant que el metge que l'ha amenaçat va escriure tres anotacions en anglès a la història clínica d'un pacient, en el qual li demanava no escriure en basc i l'acusava d'odiar l'espanyol. Els missatges es van fer en diferents moments. 

En el primer missatge aquest anestesista escrivia: "Estimat col·lega: si odia l'espanyol, si us plau, escrigui els registres dels seus pacients en anglès perquè alguns de nosaltres no entenem el basc. Moltes gràcies. Dr. Sergio Schillaci". Només tres mesos després va tornar a entrar en una història clínica per escriure el mateix missatge, però el mateix dia, menys de 3 hores més tard, va tornar a escriure a la història clínica: "Estimats col·legues, si no volen fer servir l'espanyol en els registres dels seus pacients, si us plau, facin servir l'anglès, que és l'idioma oficial de la Unió Europea, en lloc del basc, perquè no tots els nostres companys el coneixen bé. Moltes gràcies". Montes denuncia que aquests apunts els enregistra sense coneixement ni permís, i que entrar a la història d'un pacient sense cap motiu mèdic és contrari al "codi deontològic", i, a més, està castigat al Codi Penal. En aquest sentit, l'acusa també d'estar cometent un "delicte d'odi i de difamació cap a un metge". Amb tot, ha assegurat que se sent coaccionat i així ho ha denunciat a Osakidetza, on ha adjuntat els missatges que aquest doctor li ha enviat. 

Coaccions per utilitzar el basc en l'àmbit sanitari 

El doctor Aitor Montes ha lamentat que l'anestesista que li està enviant missatges euskarofòbics no s'ha posat en contacte amb ell, ni a través d'un correu electrònic, i que "segurament no li passarà res i podrà continuar exercint tranquil·lament". El metge d'Aramaio ha reconegut que aquesta situació l'ha afectat personalment generant-li una sensació "d'angoixa i ansietat". 

En la seva denúncia, acusa el doctor Schillaci d'haver entrat a la història clínica d'un pacient amb el qual no té cap relació i, per tant, no està permès, menys encara per "dirigir-se a un professional per coaccionar-lo o difamar-lo". A més, l'acusa de fer un judici de valor de "manera despectiva i insultant contra un col·lega, que es podria considerar un delicte d'odi" i afegeix al seu escrit: "Personalment, ho considero una coacció". Així doncs, també l'acusa d'abús moral i "coacció reiterada a un company per utilitzar el basc", i defensa que aquesta és la preferència tant del metge com del pacient, així com "llengua oficial de la comunitat autònoma basca". Per totes aquestes raons ha demanat a l'ESI de Debagoiene que obri un expedient disciplinari per resoldre el conflicte sorgit. 

Aitor Montes ha detallat que ni l'assessoria jurídica d'Osakidetza ni ningú de la direcció central s'ha posat en contacte amb ell. En canvi, el gerent i la directora de Recursos Humans de la seva unitat van parlar aquest dilluns amb ell a la consulta, tot i que, no ha quedat enregistrat ni escrit. La part positiva és que sembla que el doctor d'Aramaio no està sol, ja que, ha aparegut un grafiti en la porta de la seva consulta amb el missatge: 'Gora Aitor' (Visca Aitor). 

Gora Aitor