El president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús María Barrientos, ha criticat aquest divendres que "les institucions de la Generalitat es van dotar d'una legislació aparent i en paral·lel que desbordava tots els límits constitucionals i estatutaris" en la seva aposta per la independència de Catalunya.

En el seu discurs a l'acte de jura dels 16 nous magistrats del quart torn, davant de la Sala de Govern del TSJC, al Palau de Justícia, Barrientos ha ressaltat el protagonisme dels jutges i magistrats a Catalunya davant de la "greu cruïlla en què les institucions han col·locat la societat".

Segons ell, les institucions de la Generalitat "van posar en la seva efectivitat una determinació que no va reparar ni en les reiterades decisions suspensives o anul·latòries del Tribunal Constitucional, ni tampoc en les ordres explícites de prohibició procedents de la jurisdicció ordinària". Ha destacat que en aquest context de confrontació institucional, els jutges catalans "van fer una demostració ferma i serena, cada un des del seu lloc i competència jurisdiccional, que acceptaven aquest paper de garants dels valors constitucionals".