El president del TSJC, José María Barrientos, ha visitat el Parlament de Catalunya la mateixa setmana d'admetre a tràmit la querella contra Carme Forcadell. No s'han trobat perquè la presidenta del Parlament està viatjant a Roma i no hi ha hagut l'oportunitat de veure's les cares.

Barrientos no ha tingut cap problema en carregar contra els partits i descarregar les acusacions sobre la judicialització de la política. Ha retret als partits que contribueixen a la judicialització de la política: "Són els partits polítics qui judicialitzen la política". I ho ha argumentat exposant que quan "un partit polític es persona en una causa, contribueix a la politització de la justícia".

"Els grups polítics haurien de fer un examen de les causes", ha prosseguit insistint que els moviments dels partits "són les actuacions que introdueixen aquests elements de judicialització".

Catalunya Sí que es Pot i la CUP han puntualitzat que els partits tenen dret a presentar-se en algunes causes judicials quan hi tenen part, l'altra és utilitzar els tribunals per impedir les accions d'un Govern. També han qüestionat la independència de la Fiscalia. 

Les declaracions de Barrientos han vingut arran de les preguntes en la comissió de Justícia de CSQP i la CUP. 

El president del Tribunal Superior de Justícia compareix només una vegada a l'any al Parlament i alguns grups han aprofitat per fer-li un llistat de retrets sobre la judicialització de la política. Catalunya Sí que es Pot i la CUP no han deixat passar l'oportunitat de preguntar sobre les decisions judicials envers els polítics.

José María Barrientos amb Germà Gordó a l'inici de la compareixença / Sergi Alcàzar

El més contundent, Benet Salellas, de la CUP i advocat del regidor de Vic Joan Coma, que ha etzibat a Barrientos: "Vam ser el primer país europeu en afusellar un president i probablement serem el primer país europeu en enviar una presidenta del Parlament a judici per legislar". Barrientos forma part del Tribunal que ha acceptat a tràmit la querella i molt probablement, si el cas arriba a judici, ell mateix haurà de ser el jutge de Carme Forcadell.

Joan Coscubiela de CSP, ha demanat directament l'opinió de Barrientos sobre la judicialització de la justícia i ha insinuat les pressions que està rebent el poder judicial: "Tenen sota la cadira cartutxos de nitroglicerina, acompanyats de dinamita".

Barrientos ha començat a respondre, en castellà, amb un mig somriure mirant Salellas i Coscubiela i dient: "Ho encaixo tot amb esportivitat i ho entenc".

Drets i lleis

Salellas ha intentat arrencar un compromís del màxim responsable judicial a Catalunya: "Ens agradaria obtenir un compromís que la judicatura està compromesa amb la defensa dels drets fonamentals", i és que, segons el diputat de la CUP, existeix un "divorci entre drets i lleis" i ha retret que els jutges són "molt obedients amb la llei i molt desobedients amb la garantia dels drets fonamentals".

El diputat de la CUP ha criticat la manera com Barrientos ha presentat l'informe del balanç judicial del 2015: "No compartim l'enfocament que ha donat a l'informe. No pot ser un recopilatori estadístic. Ens hauria agradat que ens hagués explicat els reptes, els problemes reals i quines solucions impulsem per resoldre aquests problemes".

I Coscubiela li ha donat el condol perquè el poder judicial a Catalunya "té molts amos, ningú mana i ningú paga". 

El president del TSJC ha admès que hi ha un sistema judicial del segle XIX i que, concretament, "Catalunya no és un destí judicial atractiu" per als nous magistrats.

Torna a baixar el català als jutjats

Només el 8% de les sentències es van redactar en català l'any 2015. És un 3,80% menys que el 2014. De les 230.877, només es van dictar en català 19.375.

On baixa més és a Girona, justament on l'any 2014 n'hi va haver més. Ha passat de les 7.649 a les 3.466, baixa un 18,50%. 

"La sala de Govern molt poc pot fer més enllà d'actuar quan percep que no s'estan respectant els drets dels ciutadans, però la sala de Govern no pot anar més enllà", ha dit Barrientos sobre la caiguda del català als jutjats. També ha dit que la planta de jutges de 810 magistrats ja és prou reduïda i "quedaria molt reduïda" si se'ls exigeix el català. 

El president del Tribunal Superior de Justícia ha fet tota la seva intervenció en castellà.