El president del TSJC, Jesús María Barrientos, ha sortit avui del Palau de Justícia per explicar la memòria judicial del 2017 al Parlament de Catalunya. Durant més d'una hora ha omplert la comissió de justícia de dades i després de les preguntes dels diferents representants dels grups, ha advertit que no li pertoca entrar a analitzar ni resolucions, ni sentències, ni molt menys la independència judicial.

Amb tot, ha respost algunes preguntes de Junts per Catalunya i ERC, i també de Ciutadans, que ha plantejat al president dels jutges catalans si "és difícil treballar amb concentracions davant els edificis judicials encapçalades algunes d'elles per representants del Govern", amb l'afegitó de si "és difícil suportar l'assetjament en els domicilis" d'alguns dels jutges, referint-se clarament a les pintades a la façana de la casa de Pablo Llarena.

Jesús María Barrientos ha negat que hi hagi amenaces concretes a jutges, almenys a ell no li han arribat, ha dit. Però sí que ha remarcat que hi ha una situació i uns certs comportaments "que poden dificultar als jutges desenvolupar la seva acció amb la serenitat que necessiten per a la presa de decisions". Segons Barrientos, "no són situacions normals", però tampoc hi ha "amenaces concretes".

"Les porres van fer molt mal. Però les togues n'estan fent molt més"

Barrientos no ha volgut entrar en política. I ho ha dit així de clar quan en la segona ronda d'intervenció dels grups Eusebi Campdepadrós li ha dit: "Les porres van fer molt mal. Però les togues n'estan fent molt més".

El president dels jutges catalans s'ha tancat en banda. "Ni soc la persona, ni és l'espai", ha dit deixant clar que davant les intervencions "d'alt contingut polític" no podia respondre. I ha recordat que la seva compareixença al Parlament "no és una compareixença obligada".

Tampoc ha volgut entrar en el fet que els jutges vulguin o no venir a treballar a Catalunya. "El jutge necessita un reconeixement, i el retributiu n'és un. No se m'acut cap altre motiu", ha dit argumentant que no hi ha motius polítics perquè els jutges es neguin a venir a Catalunya o en vulguin marxar.

El català als jutjats

Nou retret de Junts per Catalunya pel poc ús del català als jutjats i nou pretext de Barrientos: "Poc més podem fer".

El català és idioma oficial, però que es faci servir en les sentències és decisió del jutge. De fet, avui Barrientos ha començat la seva exposicó en català però per "agilitzar" l'exposició ha seguit la compareixença en castellà.