El president del TSJC, Jesús María Barrientos, s'ha dirigit avui als nous jutges amb un missatge clar: "Ningú, cap persona, entitat o organització, per poderosa que es pretengui i encara que s'escudi en els vots, està per sobre de la llei".

Ho ha dit en l'acte de presa de possessió dels nous jutges. En són 17, acaben de sortir de l'escola judicial i començaran la seva carrera als jutjats de Vilafranca de Penedès, Igualada, Blanes, Puigcerdà, Tortosa, Ripoll, Olot, Falset, Vic, Tremp, Balaguer, Berga, Figueres i Mollet del Vallès.

Barrientos ha alliçonat els nous jutges exposant que "tan sotmès al seu imperi —el de la llei— es troba el més alt dignatari com l'últim en arribar a la ciutadania". En un discurs mig castellà i mig en català ha remarcat que "aquest és el primer indicador democràtic d'un estat i l'únic marc que assegura una convivència pacífica". I ha rubricat: "Si nosaltres no ho fem efectiu, la paraula democràcia perd tot el seu significat i ens allunyem irreversiblement de l'estat de dret que defineix el nostre text constitucional".

El president dels jutges catalans ha parlat de "preservar la confiança de la societat en els seus jutges" i ha demanat que "ningú dubti que aquesta confiança es nodreix de la seva fidelitat al sistema constitucional, com únic camí per fer efectiva la defensa dels valors, dels drets i de les llibertats de tots".

Jesús María Barrientos ha advertit els nous jutges que arriben a la judicatura quan aquesta no es troba "en el millor moment" i ha recordat les paraules del president del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, que en els últims anys els jutges han patit retallades en els seus drets estatutaris i en les retribucions reivindicant les millores en la judicatura.

Barrientos ha donat aquest missatge en ple procés judicial pel referèndum i amb les euroordres en marxa i els delictes de rebel·lió que se'ls imputen als membres del govern qüestionats, amb un nou ple d'investidura suspès i pendents de la investidura de president.