El president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús María Barrientos, ha al·ludit a la sentència que va dictar al seu dia aquest òrgan contra l'expresident de la Generalitat Artur Mas i altres exdirigents per la consulta del 9-N com a aval per justificar mèrits que li permetin assolir una de les tres places de la Sala Penal del Tribunal Suprem que han quedat vacants.

Barrientos ha estat el primer dels 28 aspirants a aquestes places que ha comparegut aquest dimarts davant de la Comissió Permanent del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) que ha de designar la terna final de candidats, davant qui ha esgrimit la seva àmplia experiència en la jurisdicció penal, en la qual ha dictat 8.401 resolucions entre sentències i interlocutòries definitives des de 1995. Es tracta d'un dels candidats més ben col·locats per obtenir una de les places lliures a l'alt tribunal, han assenyalat fonts jurídiques a Europa Press.

Al llarg d'aquest tràmit ha presentat cinc d'aquestes sentències com a exemple de la qual cosa pot aportar a la Sala Segona del Suprem, entre elles la del 9-N de la qual ha destacat que tenia una qualificació jurídica dels fets que suscitava dubtes tant en acusacions com en defenses, i que va tenir una resposta confirmatòria per part de l'alt tribunal.

També ha esgrimit com a mèrit altres sentències com d'estafa dels pares de la nena Nadia i una altra de relativa al cas d'una dona que es va precipitar a la seva mare per una finestra, revisada després de ser dictada per un jutjat popular.

Precisament respecte al jurat aquest candidat ha estat preguntat pel vocal del CGPJ Rafael Mozo. Segons el parer de Barreiro, i malgrat que al principi es va apropar a aquesta institució amb cert ressentiment, avui considera que és beneficiosa, sobretot per millorar la imatge de la justícia.

"Vaig constatar que els ciutadans són reticents a intervenir fins que s'impliquen, i una vegada ho fan la impressió és molt positiva, per la intel·ligència i professionalitat que apliquen i per la destrucció de molts mites sobre el funcionament de la justícia" ha explicat, per afegir que en tot cas "no es pot obviar que hi ha disfuncions i dificultats".