El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, en una entrevista al Faqs de TV3, ha assegurat que "si Pedro Sánchez dubta en anar o no a la taula de diàleg vol dir que no s'ho creu gaire". Cuixart ha seguit i ha preguntat a el president d'Espanya: "Us creieu, o no, la taula de diàleg?"

El pres indultat i activista ha dit que "l'Estat espanyol està mostrant una intencionalitat nul·la en resoldre el conflicte polític" i que si el president socialista està dubtant en anar a la taula de negociació "vol dir que no s'ho creu gaire". Cuixart també ha retret al moviment independentisme català no tenir una estratègia sòlida i compartida: "El sobiranisme català ha d'anar a la taula de diàleg amb una estratègia compartida".

Cuixart ha seguit parlant del diàleg i la mà estesa amb l'Estat espanyol i ha assegurat que "Òmnium es caracteritza per la seva generositat" i que la clau està en "ser sempre els campions del diàleg".

A qui ha castigat l'Estat espanyol?

El president d'Òmnium ha valorat la seva llarga estada a la presó i ha assegurat que el que ha donat sentit a la presó "és no renunciar a construir a la meva família". Ha seguit argumentant que amb el seu empresonament "a qui va castigar l'Estat va ser als meus fills, perquè jo he pogut seguir exercint de president d'Òmnium".

"És un honor haver defensat els drets fonamentals a la presó", ha dit, però també ha recalcat que el conflicte no es resol "traient als 9 presos polítics", sinó que "aquest país necessita una solució que passa per l'amnistia".

Els polítics no s'ho esperaven

L'activista ha afirmat que la repressió el que buscava era "la frustració en la societat catalana" i que per aquest motiu "hem de recuperar l'esperit de la unitat, dins de la diversitat". També ha sigut preguntat pels últims mesos de 2017 on es va proclamar la independència i setmanes més tard van empresonar els líders independentistes: "Els líders independentistes no van comptar que l'Estat actuaria així, no creien que arribaria aquests nivells de repressió"

ERC segueix creient

Tot i l'escepticisme del president d'Òmnium, el president d'ERC, Oriol Junqueras, segueix convençut en l'efectivitat que tindrà la taula de diàleg. Junqueres va assegurar que intueix que la comunitat internacional farà "gestos" amb Catalunya "en la mesura que nosaltres actuem en defensa" de la taula de diàleg amb l'Estat. 

El líder republicà va fer aquestes declaracions als mitjans de comunicació des de Ginebra (Suïssa), on s'ha reunit amb la secretària general de la formació, Marta Rovira, en unes jornades de treball per preparar el curs polític. A la trobada també hi ha la secretària general adjunta, Marta Vilalta, la consellera de Presidència, Laura Vilagrà i el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent

"La negociació amb l'Estat és l'única manera d'obtenir el reconeixement internacional, que és imprescindible per fer la independència de Catalunya", ha afirmat. De fet, Junqueras ha aclarit que "la independència és impossible sense el reconeixement internacional". "Per això estem obligats a defensar la taula, ja que és el consell que ens arriba sempre des de la comunitat internacional".

Imatge principal: Jordi Cuixar al Faqs de TV3